latinica  ћирилица
11/09/2018 |  19:47 ⇒ 12/09/2018 | 11:27 | Autor: RTRS

"Iza optužbi protiv MUP-a i Lukača krije se plan reforme policije"

MUP Srpske i ministar Dragan Lukač ponovo su na meti optužbi. Danas ih je, zbog dešavanja u Čelincu, uputio bh. ministar Igor Crnadak. Optužio je Lukača da laže i da je spreman na sve. Lukač je narodni heroj, odgovorio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, a iza svega se, kaže, krije plan reforme policije. Opština Čelinac osudila je ponašanje PDP-ovg Draška Stanivukovića, ocjenjujući to nepoštovanjem građana i institucija.

Optuživši ministra Dragana Lukača za laž, bh. ministar Igor Crnadak je novinarima pojašnjavao gdje je bio i šta je radio prije dva dana kada je njegov stranački kolega Draško Stanivuković izvodio performans u Čelincu, pri tom propustivši da kaže u koliko časova je u Čelincu čekao Stanivukovića da bi zajedno došli na konferenciju za novinare u Banjaluku. Umjesto toga salva uvreda na račun ministra Dragana Lukača. 

- Ministar policije laže. Gleda u kameru i laže. Takvi su spremni na sve. I da kradu, podmeću dokaze i da lažu - rekao je danas Crnadak. 

Umjesto napada na Lukača, Crnadak bi trebalo da objasni šta je radio u protekle četiri godine, gdje je trošio novac i u čiju korist, odgovorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Crnatka je podsjetio da je Lukač narodni heroj i da ima, ne samo njegovu podršku već i brojnih građana. 

- Lukač je narodni heroj, čovjek koji je stao na čelo odbrane srpskog naroda. Ranjen je šest, sedam puta. Svake dvije godine mora da ide na VMA da bi svoj organizam rehabilitovao i to mora da se poštuje. Lukač nije kriminalac. Što se tiče Crnatka, on bi trebalo da objasni svoje postupke, a objasniće, ima vremena. On će biti prvi koji će morati da objasni - rekao je Dodik.

Umjesto polaganja računa narodu, Crnatku je važnije šta misli ministar nepriznate države i strane ambasade, ocjena je premijerke Željke Cvijanović. Podsjetila je i da će Crnadak biti upamćen što je na ministarsku funkciju došao bez ijednog poslaničkog mjesta, ali i da je nagovarao pojedine strane ministre da ne treba da dođu u Banjaluku na obilježavanje Dana Republike. 

- Mislim da će oni morati da polože račune narudu, jer su imali sve resurse u svojim rukama, a koristili su to protiv Republike Srpske. Svu energiju koristili su da se obračunaju sa svojim političkim neistomišljenicima - kaže Cvijanovićeva.

Umjesto polaganja računa građanima, Crnadak nastavlja sa optužbama. Lukačevu izjavu o prekršaju Stanivukovića i njegovih kolega u Čelincu tumači ovako: "Lukač je prijetio djeci da će djeca koja se bave perfomansima biti obilježena. To je strašno".

Likač odgovara da je Stanivuković mlad čovjek pred kojim je budućnost, a da mu mentori na ovakav način uništavaju karijeru.

- Ako ga je Crnadak dovezao s lica i odvezao s lica mjesta, zašto Crnadak nije došao s kamenjem u rukama da položi kamen temeljac ili šta već - pita Lukač.

Šta god da je, kamenice i performansi su ostavili snažan pečat u političkoj platformi PDP-a. Јoš više uzaludni pokušaji otvaranja nove reforme policije, pod čijim se plaštom skrivaju napadači na Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zaključio je predsjednik Srpske.

- Tu se pokušava reći ne valja policija. Idemo u reforme. E, neće dobiti reforme - poručio je Dodik.