latinica  ћирилица
12/09/2018 |  09:19 ⇒ 12:50 | Autor: Blic

Sudije planiraju bojkot mečeva Serene Vilijams

Nakon skandala koji je obilježio finale US Opena u ženskoj konkurenciji, u kome su se sastale domaća takmičarka Serena Vilijams i 20-godišnja senzacija iz Јapana, Naomi Osaka, koja je i ostvarila trijumf poslije kontroverznih momenata zbog svađe Amerikanke i sudije, izgleda da više ništa neće biti isto u "belom sportu". Za to će se, po svoj prilici, pobrinuti sami arbitri.

Podsjetimo, sudija Karlos Ramos je sredinom drugog seta pomenutog meča za titulu u ženskoj konkurenciji najprije opomenuo Vilijamsovu zbog toga što je, protivno pravilima, između poena komunicirala sa trenerom.

Nakon što je ona taj prekršaj ponovila, počela da se buni jer joj je Ramos oduzeo poen, kako i predviđaju teniski propisi. Tada je Serena napravila scenu koja je izazvala ogromne polemike - svađala se sa glavnim sudijom optužujući ga za seksizam, meč je zbog toga morao da bude na kratko prekinut, a onda je Ramos rešio da joj ne ostane dužan - oduzeo joj je gem.

Osaka je tako povela sa 5:3, nedugo zatim i proslavila pobjedu, što publika baš i nije primila kako je red - zviždala je Јapanki, kao da je ona za bilo šta od pomenutog kriva, te je Vilijamsova na kraju smirivala gledaoce jer je Osaka bila uplakana.

Prema navodima dva britanska medija, stvari bi vrlo brzo mogle da se pogoršaju za Serenu, dosad neprikosnovenu vladarku tenisa u 21. vijeku - jer sudije spremaju bojkot njenih mečeva.

Tako londonski "Tajms" javlja da ima informaciju da su arbitri spremni da, zajednički, unaprijed odbiju da sude na nastupima Vilijamsove, iako izvor te vijesti nije imenovan.

S druge strane, "Gardijan" piše da su, izuzetno iznervirani ponašanjem teniserke koja je osvojila 23 grend slem titule u pojedinačnoj konkurenciji, sudije riješene da oforme sindikat i tako se suprotstave daljim maltretiranjima poput onog viđenog na terenu stadiona "Artur Eš" u Njujorku.

Serenine optužbe da ju je arbitar Karlos Ramos kaznio iz seksističkih razloga, podržale su Ženska teniska asocijacija (VTA) i Teniski savez Sjedinjenih Američkih Država (USTA), ali je zato Međunarodna teniska federacija (ITF), koja, pored nekih drugih turnira, i bira arbitre za grend slem nadmetanja, podržala Ramosa.