latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:10 ⇒ 12:10 | Autor: SRNA

Vandalizam u Gostoviću - prikrivanje lokalnog genocida nad Srbima

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da razbijanje spomen-ploče ubijenim Srbima u nekadašnjem mudžahedinskom kampu "Gostović" u opštini Zavidovići, u Federaciji BiH, ima namjeru da prikrije tragove lokalnog genocida počinjenog nad srpskim narodom.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

"Bošnjacima smeta postavljena spomen-ploča stradalim Srbima u Gostoviću, jer ih podsjeća na stravične zločine koje su zajedno sa mudžahedinima počinili nad Srbima", rekla je Rajilićeva Srni.

Prema njenim riječima, obilježavanja mjesta stradanja Srba u FBiH ne odgovara zvaničnoj bošnjačkoj politici, koja sve vrijeme gradi mit žrtve, a posebno u Srebrenici, iako je veliko pitanje šta se zaista desilo u tom području.

"Spomen-ploča stradalim Srbima u Gostoviću je opomena na laži iz FBiH da su jedino Srbi zločinci i krivci za rat u BiH, dok su Bošnjaci navodno žrtve jer su branili BiH od agresije", zaključila je Rajilićeva.

U nekadašnjem mudžahedinskom kampu "Gostović" u opštini Zavidovići u FBiH razbijena je spomen-ploča koju je Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske prošle godine postavila na mjestu zloglasnog logora za Srbe.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", kao i usljed bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 126 još traga.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".