latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:27 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Oboljelim od tuberkuloze dostupni najefikasniji lijekovi

Oboljelim od tuberkuloze u Republici Srpskoj dostupni su najefikasniji lijekovi u bolnicama i apotekama - antituberkulotici koje u potpunosti finansira Fond zdravstvenog osiguranja Srpske, a nedavno je obezbijeđen i lijek levofloksacin za liječenje multirezistentne tuberkuloze.
Fond PIO Republike Srpske, filijala Banja Luka - Foto: RTRS
Fond PIO Republike Srpske, filijala Banja LukaFoto: RTRS

"Republika Srpska u korak prati svjetske smjernice za liječenje i prevenciju ovog zaraznog oboljenja. Zahvaljujući tome se iz godine u godinu smanjuje broj oboljelih, uprkos globalnom trendu porasta", saopšteno je iz Fonda.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Srpskoj su u toku 2017. godine prijavljena 234 oboljela od tuberkuloze, u 2016. bilo ih je 306, a godinu ranije 353 osobe, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda navode da je riječ o terapijama koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje u liječenju tuberkuloze.

"Osim lijekova koji su od ranije dostupni oboljelim od tuberkuloze, nedavno je oboljelima obezbijeđen i novi lijek, levofloksacin, i to za liječenje multirezistentne tuberkuloze, čime se dodatno poboljšava kvalitet zdravstvene zaštite oboljelih od ove zarazne bolesti", napominje se u saopštenju.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, osim lijekova, finansira u cijelosti i dijagnostiku, liječenje i druge usluge zdravstvene zaštite za osiguranike oboljele od tuberkuloze.

U saopštenju se podsjeća da se treće nedjelje septembra svake godine obilježava nedjelja borbe protiv tuberkuloze, sa ciljem podizanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti i značaju prevencije i pravovremenog liječenja ove bolesti.

"Riječ je o zaraznoj bolesti od koje se nekada masovno obolijevalo i umiralo, ali koja ponovo ima globalni trend porasta. Uprkos tome što je izlječiva, tuberkuloza je bolest koja se javlja epidemijski u većem dijelu svijeta i danas je najsmrtonosnija zarazna bolest", napominju iz Fonda.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 4.000 osoba svaki dan u svijetu umre zbog ove bolesti, uglavnom u zemljama u razvoju, u siromašnim i marginalizovanim zajednicama.