latinica  ћирилица
12/09/2018 |  14:12 | Autor: SRNA

Odbačena žalba bivšeg pripadnika OBA

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelaciju bivšeg pripadnika Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Muhidina Bašića podnesenu protiv rješenja Tužilaštva BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Bašić, kojeg je Sud BiH osudio za ratni zločin silovanja na području Vareša dok je bio pripadnik takozvane Armije BiH, podnio je prijavu protiv rješenja Tužilaštva BiH od 20. novembra 2017. godine, kojim je donesena naredba o obustavljanju istrage protiv trećeg lica.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH na jučerašnjoj sjednici velikog vijeća odbacio Bašićevu apelaciju kao nedopuštenu zato što je inkopatibilna sa Ustavom BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je 2014. godine Bašića i Mirsada Šijaka na zatvorsku kaznu od po sedam godina za silovanje jedne osobe u Varešu 1994. godine.

Prvostepenom presudom Bašić i Šijak su u januaru 2013. godine osuđeni po Krivičnom zakonu BiH na po sedam godina zatvora, a Apelaciono vijeće je presudu izreklo po zakonu bivše Јugoslavije.

Presudom je potvrđeno da su Bašić i Šijak u jutarnjim časovima u zgradi "Šumarstva" u Varešu sa još dva nepoznata lica silovala žensku osobu koja je taj dan došla u posjetu bratu u zatvor.

Bašić je u to vrijeme bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac u sastavu 122. lake brigade takozvane Armije BiH.

Bašić je uhapšen dok je obavljao dužnost načelnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u OBA.

Mijan je saopštio da je Veliko vijeće Ustavnog suda BiH odbacilo kao neosnovane dvije apelacije NIGD "Dnevne nezavisne novine" na presude Okružnog suda i Osnovnog suda u Banjaluci povodom klevete, povrede časti i ugleda tužilaca.

Јedna apelacija odnosila se na presude Okružnog suda i Osnovnog suda u Banjaluci za povredu časti i ugleda u sporu "Nezavisnih" i bivšeg šefa krim policije Policijske stanice Lazarevo u Banjaluci Gorana Vojvodića.

Odbijena je kao neosnovana i apelacija protiv presude Okružnog suda u Banjaluci iz marta 2016. godine u sporu za klevetu između "Nezavisnih" i kompanije "Hit-eksport import" iz Laktaša.