latinica  ћирилица
12/09/2018 |  14:21 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

Ruska crkva u Ugljeviku obilježila slavu (FOTO)

U Ugljeviku je nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata, izgrađen objekat ruske pravoslavne crkve. Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignut je za potrebe ruskih vojnika stacioniranih u Ugljeviku u okviru mirovne misije u BiH.

Ruska crkva, Ugljevik (Foto: RTRS)Danas je ta crkva obilježila slavu, služena je sveta liturgija, a uz pomoć RiTE Ugljevik i opštinskih vlasti gradi se duhovno kulturni Centar srpsko-ruskog prijateljstva.

Gradnja Hrama Svetog Aleksandra Nevskog počela je 1996. godine po projektu Miće Obradovića iz Ugljevika, a prema uzoru na ruske hramove. Nakon odlaska ruskih mirotvoraca na Kosovo1999. godine, hram je po ukazu ruskog patrijarha Alekseja Drugog pripao Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Ruska crkva, Ugljevik (Foto: RTRS)

- Ovdje je bila baza, bilo je oko 1.500 ruskih vojnika i oni su za svoje duhovne potrebe sagradili hram posvećen današnjem prazniku Sv.Aleksandru Nevskom, kaže Srđan Vasiljević starješina hrama.

Blagoslovom episkopa Fotija otpočela je gradnja duhovno kulturnog Centra srpsko ruskog prijateljstva. Gradnju pomažu RiTE Ugljevik i SO Ugljevik.

- Ovo je jedinstvena ruska crkva, koja ovdje egzistira dvije decenije i mi sa svoje strane činimo sve da se ona revitalizuje i da ostane kao trajni podsjetnik na vrijeme koje je iza nas, rekao je Đorđe Popović direktor RiTE Ugljevik.

Ruska crkva, Ugljevik

- Mi smo izgradili most ovdje preko rijeke Јanje i nastavićemo da pomažemo ovaj duhovni centar, rekao je Vasilije Perić načelnik opštine Ugljevik.

U narednom periodu ovo duhovno mjesto trebalo bi postati manastir i svojevrsni duhovni centar u kojem će jačati duhovne i kulturne veze srpskog i ruskog naroda.