latinica  ћирилица
12/09/2018 |  14:26 | Autor: vecernjenovosti

Beograd: Iz Željezničkog muzeja ukradena lokomotiva neprocjenjive vrijednosti

Objelodanjena nevjerovatna krađa vrijednih eksponata iz depoa Željezničkog muzeja ispod mosta Gazela. Nenad Vojičić, direktor muzeja: Čuvali smo prostor dok ga nije preuzeo "Beograd na vodi"
Beograd: Uništena lokomotiva - Foto: Novosti.rs
Beograd: Uništena lokomotivaFoto: Novosti.rs

Lokomotiva stara 154 godine, neprocjenjive vrijednosti, starija od "Željeznica Srbije" isječena je i iznesena u dijelovima iz depoa Željezničkog muzeja još 31. avgusta! Unikatno šinsko vozilo iz muzejske kolekcije ukradeno je sa još nekoliko eksponata iz zgrade koja se nalazi ispod mosta Gazela u centru prestonice, a direktor muzeja Nenad Vojičić kaže, za "Novosti", da su bili nemoćni da ovo spriječe.

- Dobio sam obavještenje 31. avgusta uveče od čovjeka koji je povremeno obilazio halu, da je uhvatio ekipu od 16 ljudi, koji su brenerima sjekli lokomotivu. Oni su ga primijetili i htjeli da ga napadnu, ali im je pobjegao i otišao pravo u policijsku stanicu da prijavi krađu. Dok je policija došla, oni su već pobjegli - priča, za "Novosti", Vojičić. - Ostali smo bez unikatne lokomotive koja je pripadala seriji sličnih željezničkih mašina, koje su se koristile u izgradnji Sueckog kanala.

Zgrada u kojoj su se vrijedni eksponati nalazili bila je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a za sigurnost artefakata koji su se ovde nalazili bio je odgovoran Muzej željeznice. Depo se nalazio u sklopu Ložionice kod Mostarske petlje, koja planom izgradnje "Beograda na vodi" nije bila predviđena za rušenje, već je trebalo da postane objekat kulture - Art ložionica.

- Naši ljudi su sve do prije mjesec dana danonoćno obilazili ovaj prostor, sve dok ga nije preuzeo "Beograd na vodi" - priča Vojičić. - Neko je na miru radio danima, jer je jedna lokomotiva odnesena, a druga isječena u komade! Sada su nam uništili nešto što svijet nema. Svi su znali šta se nalazi u Depou muzeja, ali nisu ništa preduzeli da se lokomotive zaštite!

Poslije krađe, Vojičić tvrdi da iz "Beograda na vodi" nije dobio nikakvo objašnjenje.

Kako nezvanično kažu iz "Beograda na vodi", oni nisu preuzeli pomenutu lokaciju i nisu bili nadležni za bezbjednost eksponata u depou.

Osim lokomotive, uništeno je i sedam strugova, dvije vertikalne bušilice i ručno kovan vagon.

ŽESTOKA OSUDA VANDALIZMA

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda osudio je čin vandalizma u ložionoci nekadašnje Glavne željezničke stanice.

- Okretnica, ložionica i vodotoranj Željezničke stanice, kao i Savska ulica uživaju status prethodne zaštite, i kao takvi moraju biti sačuvani od daljeg propadanja i devastacije poput slučaja uništavanja eksponata - istakla je v. d. direktora Zavoda Olivera Vučković.

Predstavnici svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzeja nauke i tehnike i Istorijskog muzeja Srbije izaći će na teren, procijeniti štetu i dati uslove i mjere za sanaciju postojećeg stanja.