latinica  ћирилица
12/09/2018 |  16:18 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

Sve bolji uslovi u Gerontološkom centru u Banjaluci

U Vladi Srpske održana je Šesta regionalna konferencija "Kvalitet života u domovima za stare osobe", pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Cilj je razmjena iskustava zaposlenih radi podizanja kvaliteta usluga u ovoj oblasti. Republika Srpska je donijela Strategiju, kojom je podignut kvalitet boravka u domovima za stara lica.

Drago Tomašević već 32 godine radi kao njegovatelj u domu za stare. Smatra da uslovi u ovoj oblasti mogu da budu bolji.

"Prije svega materijalno, u sredstvima za rad, u opremi, to je suština koja treba da se promijeni. Samom tom promjenom, došlo bi do podizanja nivoa usluge", kaže njegovatelj u Gerontološkom centru Banjaluka Drago Tomašević.

S tim ciljem 2010. godine potpisan je protokol između četiri najreprezentativnija doma za stare na prostoru bivše Јugoslavije – iz Srbije, BiH, Crne Gore i Slovenije. Da su uslovi sve bolji, potvrđuju i u Gerontološkom centru u Banjaluci.

"Kontrolori su bili pozitivno iznenađeni na anketu koju su naši korisnici uradili, zadovoljni su životom i kvalitetom usluga u našem domu", rekao je direktor Gerontološkog centra Banjaluka Vinko Lolić.

U Republici Srpskoj postoji 35 privatnih domova za stare. Kako bi se uveo red u ovu oblast, donesena je Strategija za brigu o tim licima. Potreba za domovima biće sve izraženija, zbog čega ova oblast zaslužuje posebnu pažnju, ističu u ministarstvu.

"Mi ćemo nastojati da propisujemo kriterijume i standarde, da oni koji počinju da grade, odmah znaju šta treba da rade, koji je to nivo prostora, opreme, kadrova", kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Za razliku od zemalja regiona, Crna Gora nema nijedan privatni dom za stara lica. Ipak, ističu da postoji potreba za proširenjem. Kapacitet u tri otvorena doma je 570 mjesta.

"Mi smo pripremili sve strateške dokumente, zakone, pravilnike i da podižemo standard na način da uvodimo licence pružaocu usluga, da svi koji žele da se bave preduzetničkom djelatnosti, moraju da dobiju licence, da zadovolje stručni kadar", istakao je direktor Direktorata socijalne i dječije zaštite Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore Goran Kuševija.

Praćeni evropskim smjernicama, Crna Gora radi na deinstitucionalizaciji i alternativnim uslugama – njega u kućnim uslovima i dnevnom boravku.

Medicinski i nemedicinski kadar, ističu, sve više odlazi na zapadno tržište. Ipak, do sada nije zabilježen nedostatak radne snage, kada je riječ o njegovanju starih.