latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:52 ⇒ 13/09/2018 | 08:41 | Autor: RTRS

Iz Banjaluke avionom za tri evropska odredišta

Uvođenje tri avio – linije iz Banjaluke, predstavlja veliku razvojnu šansu za banjalučku regiju, ali i cijelu Republiku Srpsku, istakli su premijerka Željka Cvijanović i direktor Aerodroma Banjaluka, Duško Kovačević. Veliku dobit očekuju i u Privrednoj komori Republike Srpske, i poručuju da su aerodromi, svuda u svijetu, pokretači razvoja regije.

Unapređenje i jačanje privrede, turizma i putničkog saobraćaja, samo su neke od razvojnih mogućnosti koje se otvaraju razvojem i oživljavanjem banjalučkog aerodroma, poručila je premijerka Željka Cvijanović, na konferenciji "Aerodrom Banjaluka u funkciji razvoja regije", koju je organizovala Privredna komora.

Vlada i preduzeće "Aerodromi Srpske" uložili su, kaže premijerka, mnogo truda na razvoju banjalučkog aerodroma, iako nisu dobili nikakvu podršku sa nivoa BiH, za razliku od aerodroma u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Očekuje da će veliki broj ljudi, koji su ranije išli na druge aerodrome u regionu, ubuduće koristiti aerodrom u Banjaluci.

"Ono što je naš cilj i za što postoji opravdano očekivanje, a to znamo od kompanija koje su radile analizu, jeste mogućnost da banjalučki aerodrom bude aerodrom regionalnog tipa. Јa sam imala priliku da vidim te analize i vidjela sam na osnovu čega oni crpe taj svoj optimizam i da će ovo biti uspješna stvar", rekla je Cvijanovićeva.

Na osnovu očekivanja, broj putnika sa banjalučkog aerodroma bi, sa ovogodišnjih oko 23.000, već naredne godine trebalo da bude veći od 100.000, prema nekim procjenama čak i 120.000. Prema do sada dostupnim podacima, prodaja karata, za sva odredišta, ide veoma dobro.

"Ovo je istorijski momenat za naš aerodrom i srećan sam što u tom pogledu imamo veoma otvorenu podršku predsjednika Vlade Srpske. Da nije bilo gospođe Željke Cvijanović, ne bismo danas imali `Rajaner` i, od oktobra, letove prema tri evropske destinacije, prema Memingenu, Stokholmu i Briselu", ističe direktor Aerodroma Banjaluka Duško Kovačević.

Goran Račić, direktor Područne privredne komore Banjaluka, naglašava da procjene govore da svaki putnik, u prosjeku, tokom letova, potroši oko 200 evra. On dodaje da, ako u naredne tri godine planiraju oko 250.000 putnika puta 200 evra, može da se vidi koji je to benefit za cijelu društvenu zajednicu.

Već se razmišlja i o uvođenju još dvije linije od naredne godine, najvjerovatnije za odredišta u Austriji i Švajcarskoj, a trebalo bi da bude povećan i broj čarter linija u ljetnjoj sezoni.

Osim toga, premijerka je otkrila da pored "Rajanera" postoje još dvije zvučne avio-kompanije koje nastoje da ostvare kontakt sa "Aerodromima Srpske" i predstave svoje poslovne ponude.

"Јedna od njih želi da na regionalni način posmatra cijeli prostor bivše Јugoslavije i da se pravi kompanija koja će obuhvatiti i pokriti sve ove aerodrome koji nisu najfrekventniji, ali postoje u regiji i da se na taj način organizuje transport. Јa to podržavam", dodaje Cvijanovićeva.

Cilj Konferencije "Aerodrom Banjaluka u funkciji razvoja regije" bio je da svim zainteresovanim stranama u procesu razvoja avionskog saobraćaja u Republici Srpskoj, predstavi prilike za razvoj koje nudi unapređenje Aerodroma Banjaluka.

Konferenciji su prisustvovali brojni ministri Srpske, predstavnici partnerskih aerodroma iz okruženja, načelnici lokalnih uprava, predstavnici turističkih organizacija i agencija, privrednici iz oblasti turizma i saobraćaja i predstavnici kompanija koje imaju veliki obim spoljnotrgovinske razmjene.