latinica  ћирилица
12/09/2018 |  19:23 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Smail Ećo ključni svjedok u istrazi protiv Nizama

Zbog bojazni da bi na slobodi mogao ometati istragu, Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva i odredio pritvor bivšem zamjeniku direktora Službe za poslove sa strancima Izetu Nizamu. Osumnjičen je za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi u periodu od 2011. - 2015. godine. Odbrana tvrdi da je istraga – klasična montaža. Ipak, u cijeloj priči "interesantan" je ključni svjedok Tužilaštva.

Godinama je Služba za poslove sa strancima radni prostor dijelila sa salonom namještaja "Insajd Ećo". I kiriju je plaćala – vlasnicima – šestorici braći Ećo. Nezvanično – 17.000 maraka za mjesec ili gotovo milion i po za sedam godina podstanarstva.

Uz kiriju, bezrezervno je Služba braći "sređivala" i boravišne papire. Onda je Služba preselila u nove prostorije, a jedan od braće Ećo – baš Smail - umjesto novogodišnje čestitke zbog "uspješne saradnje", krajem decembra 2015-e godine, deportovan je iz BiH.

Naprasno je "postao" prijetnja po nacionalnu bezbjednost! Objelodanjeno je ono što je svih prethodnih godina "ugovornog odnosa" braće Ećo i Službe, bila "javna tajna" - da je Smail povezan sa sarajevskim kriminalnim miljeom. Osumnjičen, a nikad optužen, za pranje novca, poslove s drogom, povezivan sa Zijadom Turkovićem... Za dotadašnjeg decenijskog direktora Službe i potpisnika "ugovornog odnosa" Dragana Mektića – ništa sporno.

"Šta ja imam s tim?" - ponovo je ministar bezbjednosti zapitao ovih dana, nakon što je uhapšen njegov zamjenik iz vremena direktorovanja – Izet Nizam. U međuvremenu protjerani Smail Ećo, "vaskrsao" je u Sarajevu. I nije više "prijetnja po nacionalnu bezbjednost"! Postao je ključni svjedok protiv Nizama – objelodanio je na ročištu za određivanje pritvora postupajući tužilac Emir Neradin.

I salon namještaja evaluirao je u "Ećo kompani", a braća postala omiljeni sarajevski investitori u predizborno vrijeme. No prethodno je Smail Ećo, otkriva Nizamov advokat, sa Kosova prijetio njegovom branjeniku, smatrajući ga glavnim krivcem za protjerivanje.

Slučajno ili ne, Radončić je uhapšen uoči izbora 2016-e godine. Nakon gotovo dvogodišnjeg procesa, oslobođen je. I Izet Nizam, u međuvremenu postao je član Radončićevog SBB-a. Ne podvrgavajući ga unaprijed amnestiji, simptomatično je, ipak, to što je istraga o dešavanjima od prije pet ili sedam godina, otvorena prije mjesec ili dva.

To što je Nizam uhapšen odmah na početku istražnih radnji, što su iskazi "bezbjednosne prijetnje" koja to, naprasno, više nije - Smaila Eće i izvjesnog Anesa Dinarevića, bivšeg vozača u Službi, još kovertirani i zapečaćeni. I nisu dostupni ni odbrani, ni sudu.

"Iskaze dva svjedoka nismo dostavili odbrani, jer postoji još detalja koje je potrebno istražiti i još mnogo svjedoka koje je potrebno ispitati" - iz obrazloženja postupajućeg tužioca Emira Neradina.

I osumnjičeni Nizam, pred sudijom Tatjanom Kosović, proces je povezao sa deportacijom Smaila Eće. Optužbe da je uzimao novac i darove za usluge "sređivanja" boravišnih papira odbacio je.

Tužilaštvo je pak, na osnovu "kovertiranih" iskaza zbrojilo vrijednost "mita" od čitavih 11.000 maraka. A za Službu za poslove sa strancima u periodu koje tužilac Neradin "analizira" vezuju se afere o nepotizmu, plaćenom i uslužnom, aneksi ugovora o izgradnji novog sjedništa vrijedni stotine hiljada maraka i ko zna šta sve ne.

No o svemu tome, neobaviješteni to i ostaju! Osim ako osumnjičeni Nizam ne "progovori", a indicije postoje da hoće!