latinica  ћирилица
12/09/2018 |  19:54 | Autor: SRNA

Dalaj-lama: Evropa pripada Evropljanima

Evropa pripada Evropljanima, a migranti bi trebalo da se vrate u svoje zemlje da ih ponovo izgrade, izjavio je tibetanski duhovni vođa dalaj-lama.
Dalaj lama (foto: www.jswatch.com) -
Dalaj lama (foto: www.jswatch.com)

On je na konferenciji u Malmeu u kojem živi veliki broj imigranata rekao da Evropa ima moralnu obavezu da pomogne izbjeglicama, čiji su životi izloženi stvarnoj opasnosti.

- Mislim da Evropa pripada Evropljanima. Prihvatite migrante, pomozite im, obrazujte ih. Ali, na kraju, oni bi trebalo da učestvuju u razvoju svojih zemalja - rekao je dalaj-lama, dobitnih Nobelove nagrade za mir 1989. godine.

Dalaj-lama, kojeg poštuju milioni budista širom svijeta, govorio je u Malmeu tri dana nakon što je ekstremna desnica zauzela treće mjesto po broju glasova na izborima koji su u Švedskoj održani u nedjelju, 10. septembra, piše Dejli mejl.

Tibetanski vjerski vođa, čije ideje mnogi porede sa idejama Mahatme Gandija i Martina Lutera Kinga, pobjegao je iz Lase, glavnog grada Autonomne Regije Tibet, zbog straha za život, nakon što je Kina poslala vojsku da smiri ustanak u ovoj oblasti.