latinica  ћирилица
12/09/2018 |  21:53 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

Zupcu uručena nagrada "Duško Trifunović"

Književniku Peri Zupcu uručena je nagrada za afirmaciju srpske kulture i književnosti u okviru manifestacije "Dani Duška Trifunovića", koja je otvorena na Palama.
Pero Zubac, dobitnik nagrade - Foto: SRNA
Pero Zubac, dobitnik nagradeFoto: SRNA

Zubac je, nakon što je primio nagradu "Duško Trifunović", izrazio zadovoljstvo što je dobitnik priznanja koje je nazvano po njegovom prijatelju sa kojim se družio 14 godina.

"Duško mi nije bio samo prijatelj nego brat, poštovali smo se i do posljednjeg časa sam bio sa njim. Tako da mi je veliko zadovoljstvo što sam dobitnik nagrade", rekao je Zubac.

Nagrada je uručena tokom književno-poetske večeri koja je u sali Kulturnog centra Pale održana pod nazivom "Bukvalno tako", a u programu su, osim Zupca, učestvovali i pisci Mošo Odalović, Ranko Mićanović, Milica Bakrač, Zdravko Miovčić i Mirko Vuković.

Direktor Kulturnog centra Pale i organizator manifestacije Marko Sikima rekao je da je ova manifestacija organizovana 12. put u čast velikog pjesnika i stvaraoca.

"Ovom manifestacijom okupljamo prijatelje, kolege, pjesnike i poštovaoce neprolaznog stvaralaštva Duška Trifunovića. Prvog dana predviđeno je književno-muzičko veče za odrasle, a drugi dan je posvećen dječijoj poeziji", rekao je Sikima novinarima.

Pjesnik Mošo Odalović rekao je da je Trifunović sve radio sa darom, žarom i stvaralačkim temperamentom i da su napisane dvije koautorske knjige.

On je dodao da je bila privilegija biti prijatelj Duška Trifunovića.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je Trifunović pjesnik kojeg se svi rado sjećaju, pogotovo jugonostalgičari i izrazio zadovoljstvo što će paljanska publika imati priliku da uživa u četiri dana posvećena ovom umjetniku.

Uvod u ovu poetsku smotru bilo je otvaranje izložbe slika Borka Močevića u Galeriji Kulturnog centra.

Pokrovitelji 12. manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Prvu knjigu je izdao po dolasku u Sarajevo sa 25 godina. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Јugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Arsen Dedić...

Ostaće upamćen i kao autor emisija na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

U Novi Sad je izbjegao po izbijanju rata u BiH 1992. godine, gdje je i umro 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.