latinica  ћирилица
13/09/2018 |  07:47 ⇒ 23:14 | Autor: RTRS

Otkriveno spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda danas su svečano otkrili spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položili vijence.

Spomen-obilježje za 120 najmlađe stradalih u minulom ratu na ovom području osveštali su sveštenici Mitropolije dabrobosanske, a vijence su položili i roditelji stradale djece Istočnog Sarajeva, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, te predstavnici ostalih delegacija.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik naglasio je da je unazad kroz istoriju srpski narod navikao da mu ubijaju djecu, počevši od Drugog svjetskog rata i tragičnog Јasenovca. Prostori Krajine, rekao je Dodik, ostali su pusti zbog naređenja da se pobije srpski narod, pogotovo novorođene djece.

Govor Milorad Dodika (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske se osvrnuo na stradanje djevojčica Nataše Učur i Milice Lalović koje su ubijene od snajperskog metka dok su se bezazleno igrale.

"Moramo pokrenuti istragu i saznati ko je ubio Milicu i Natašu. Taj zločin ne smije ostati nekažnje. Zar je moguće da čovjek ko je učinio takav zločin, još uvijek hoda slobodno", upitao je Dodik.

On je upitao i zašto na današnjem događaju nema nijednog predstavnika diplomatskog kora i dodao da je očigledno da oni nemaju empatiju prema stradanju srpske djece.

Poklon od škole predsjedniku Miloradu Dodiku (Foto: RTRS)

Direktorka Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda naglasila je da ubistvo srpske djece ne smijemo otrgnuti od zaborava i nastavnih sadržaja.

"Onaj ko puca u djecu, ubio je čovječanstvo", rekla je Mrda i dodala da je danas otkriveno spomen-obilježje omaž svoj stradaloj djeci koja su otišla u carstvo nebesko.

Mrda je istakla da je od ukupnog broja stradale djece u srpskom Sarajevu šestoro pohađalo Osnovnu školu "Sveti Sava".

"Najmlađe dijete je pohađalo prvi razred, dok najstarije nije uspjelo da podigne posljednje svjedočanstvo", istakla je direktorka škole.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Ona je zahvalila predsjedniku Srpske, čijim je sredstvima finansirano podizanje spomen-obilježja, kao i što je donirao sredstva za otvaranje senzorne sobe u okviru škole za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Svečano otvaranje učionice za djecu sa posebnim potrebama

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. postavljeno je u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava", a na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu

Spomenik je izgrađen na incijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na 120-oro ubijene djece, od kojih je najmlađe imalo 16 mjeseci, najstarije 17 godina.

Sredstva za izgradnju ovog spomen-obilježja obezbijedio je kabinet predsjednika Republike Srpske.

Simbol stradanja djece u otadžbinskom ratu ispred OŠ "Sveti Sava"

Osveštanje spomen-obilježja stradaloj djeci Srpskog Sarajeva (Foto: RTRS)