latinica  ћирилица
13/09/2018 |  13:41 | Autor: RTRS

Njemačka katolička crkva: Sveštenici zlostavljali hiljade djece

Više od 3.600 djece u Njemačkoj zlostavljali su sveštenici u periodu od 70 godina, otkriva studija koju je naručila sama crkva.
Rimokatolička crkva (Foto: epa/Ian Langsdon) -
Rimokatolička crkva (Foto: epa/Ian Langsdon)

Više od 3.600 djece zlostavljali su rimokatolički sveštenici između 1946. i 2014, navodi se u izvještaju koji je procurio u javnost.

Studiju je naručila sama crkva, a trebalo je da bude objavljena 25. septembra.

Prema rezultatima studije, oko 1.670 sveštenika u Njemačkoj počinilo je neki oblik seksualnog uznemiravanja 3.677 maloljetnika, prenosi njemački Špigl onlajn.

Portparol crkve je izjavio da je "zaprepašćen i posramljen" zbog ovog otkrića.

Ovaj izvještaj je posljednji u seriji otkrića decenijskog zlostavljanja koje su počinili katolički sveštenici širom svijeta.

Sveštenici u SAD zlostavljali više hiljada djece

Prema novoj studiji, samo 38 odsto navodnih počinilaca je krivično gonjeno, a najčešće se suočavaju samo sa manjim disciplinskim procedurama, pišu njemački mediji. Јedan od šest ovih slučajeva uključuje i silovanje.

Većina žrtava su dječaci, a polovina od njih je mlađa od 13 godina.

Sveštenici predatori su često premještani u nove zajednice, bez ikakvog upozorenja o njihovim postupcima.

Na ovoj studiji su radila tri njemačka univerziteta, koristeći 38.000 dokumenata iz 27 njemačkih županija. Autori kažu da su razmjere zlostavljanja vjerovatno i veće, ali da nisu svi slučajevi registrovani, jer su neki zapisi "uništeni ili prepravljani".

Kako je reagovala katolička crkva?

"Upoznati smo sa razmjerama seksualnog zlostavljanja koje se navodi u objavljenoj studiji. Zaprepašteni smo i stidimo se zbog toga", kaže biskup Stefan Akerman, portparol Njemačke biskupske konferencije koja je naručila izvještaj.

On je rekao da je cilj studije da rasvijetli "ovu mračnu stranu crkve, za dobrobit onih koji su povrijeđeni, ali i za nas same, da uočimo greške i učinimo sve da spriječimo da se ponove".

"Naglašavam da je ova studija mjera koju dugujemo ne samo crkvi, već pre svega onima koji su povrijeđeni", dodao je biskup.

Akerman je rekao da je izvještaj procurio u javnost prije nego što ga je crkva vidjela. On kaže da je crkva planirala da obezbijedi telefonske linije za pomoć onima koji su pretrpjeli zlostavljanje.

Šta crkva radi povodom ovih tvrdnji?

Vatikan nije odmah reagovao na pisanje Špigla o ovoj studiji. Ali u srijedu je papa Franjo pozvao katoličke biskupe u Vatikan na diskusiju koja će se održati u februaru, a posvećena je temi zaštite djece.

Njemačka studija je posljednji u nizu udaraca Rimokatoličkoj crkvi.

Tvrdnje o tome da sveštenici zlostavljaju djecu procurile su širom svijeta, a sa njima i tvrdnje da vrh crkve zataškava ili ignoriše ove radnje.

Papa 'ni riječ' o optužbi da je prikrivao zlostavljanja

Papa Franjo se prošlog mjeseca našao u središtu skandala kada ga je bivši diplomata Vatikana optužio da pet godina ignoriše optužbe protiv američkih sveštenika.

Oni koji podržavaju papu žestoko dovode u pitanje vjerodostojnost optužbe, na koju je papa odbio da odgovori.

U avgustu je papa osudio zvjerska seksualna zlostavljanja u pismu namijenjenom 1,2 milijarde rimokatolika.

Pismo je uputio, nakon što je objavljen izvještaj o sedam decenija zlostavljanja u američkoj državi Pensilvaniji. Istraga je pokazala da je više od 300 sveštenika zlostavljalo više od hiljadu djece. Pronašli su i dokaze o tome da je crkva sistematski prikrivala dokaze.

Izvor: BBC News na srpskom