latinica  ћирилица
13/09/2018 |  14:08 ⇒ 23:15 | Autor: SRNA

Za Banju Dvorovi 200.000 KM, za RK Borac 100.000 KM

Vlada Republike Srpske obezbijediće 200.000 KM novčane pomoći za normalizaciju finansijskog stanja u Јavnoj ustanovi Banja "Dvorovi" u Bijeljini, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.
Vlada - sjednica - Foto: SRNA
Vlada - sjednicaFoto: SRNA

Banja "Dvorovi", koja je osnovana 1986. godine sa zadatkom polivalentnog korištenja geotermalne energije ima 57 zaposlenih radnika i svih godina postojanja, najveći prihod ostvaruje od zdravstvenih usluga iz domena fizikalne medicinske rehabilitacije, a, osim toga, bavi se i pružanjem turističko-ugostiteljskih usluga.

"Prethodnih godina, u interesu pacijenata, na teret ustanove pružabi je znatno više usluga u odnosu na ugovoreni iznos sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske", navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade napominju da je u prethodnih desetak godina, pruženo besplatnih usluga medicinske rehabilitacije u iznosu od preko 1.200.000 KM, što se odrazilo na sveukupno stanje u ustanovi.

"Takođe, rukovodstvo u ustanovi se suočava sa velikim problemima i kašnjenjima u izmirenju obaveza, te su bilansi u ustanovi opterećeni značajnim iznosima zakonskih zateznih kamata i poslovanjem sa gubitkom", dodaje se u saopštenju.

U Vladi podsjećaju da je u decembru 2010. godine Banja "Dvorovi" pretrpjela veliku štetu u poplavama, kao i u maju 2014. godine, ali u mnogo većoj razmjeri, kada su svi objekti banje pretrpjeli znatna oštećenja koja još nisu sanirana.

Vlada Republike Srpske danas je odobrila jednokratnu finansijsku pomoć od 100.000 KM Rukometnom klubu "Borac m:tel" Banjaluka.

Vlada Republike Srpske zadužila je danas Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede 69.523 KM za sanaciju štete u Osnovnoj školi "Radoje Domanović" Osječani kod Doboja.

Ova škola, koju pohađaju 272 učenika raspoređena u 20 odjeljenja, oštećena je u nevremenu 8. juna. U objektu centralne škole zaposleno je 58 radnika.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede 93.600 KM /sa PDV-om/ za prvu fazu radova na izgradnji školskog objekta za Područno odjeljenje Gornji Teslić, koje je u sastavu Osnovne škole "Ivo Andrić" Đulići.

Ukupna sredstva potrebna za izgradnju novog objekta, prema dokumentaciji koju je dostavila škola, iznose 316.529 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U sastavu škole se trenutno nalaze tri područna odjeljenja, od kojih je najbrojnije Područno odjeljenje u Gornjem Tesliću.

Zahtjev škole, koji je upućen resornom ministarstvu, odnosi se na izgradnju novog objekta na mjestu gdje se nalaze dvije škole koje su u lošem stanju i koje je neophodno srušiti.

Osnovnu školu "Ivo Andrić" Đulići pohađa 466 učenika raspoređenih u 27 odjeljenja, a u objektu centralne škole zaposleno je 38 radnika.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o sprovedenim aktivnostima na projektu "Podsticanje obnovljivih izvora energije" - komponenta izdavanje dozvola i licenci u Republici Srpskoj, te informaciju o strateškim aktivnostima koje sprovodi opština Gradiška.

Vlada Republike Srpske odobrila je na današnjoj sjednici u Banjaluci 2.913.245 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 1.083 radnika iz 79 preduzeća.

Riječ je o radnicima koji su u procesu stečaja preduzeća ostali bez posla ili su ispunili uslov za starosnu penziju, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Fondu PIO Republike Srpske je u vezi s tim raspoređeno 2.887.526 KM, od čega 2.095.791 KM za izmirenje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike Industrije konfekcije "Novoteks" iz Trebinja, Drvne industrije "Omar" Kneževo, "Fruktona" Banjaluka, Opšte zemljoradničke zadruge "Kalinovik" iz Kalinovika, Јavno-komunalnog preduzeća "16. oktobar" iz Pelagićeva, preduzeća za proizvodnju i preradu metalnih konstrukcija i servisne opreme "Metalrad" iz Modriče i MDP UNIS Istočno Sarajevo ZDP Tvornica kotrljajnih ležajeva sa Sokoca.

Iznos od 791.735 KM raspoređen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 115 radnika iz 69 preduzeća koji su se prijavili na Јavni poziv Fonda PIO do 31. jula ove godine, u skladu sa rješenjem Vlade Srpske od 11. januara 2018. godine, koji sa uplatom navedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske raspoređeno je 25.718 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike preduzeća u stečaju - Trudbenik FPA iz Doboja, "Dekorativa" iz Gacka i ODP "Klaonica i fabrika za preradu mesa" sa Han Pijeska, a doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje biće izmiren u narednom period.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o isplati 500.000 KM nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave.

Za 14 nerazvijenih opština - Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo, dodijeljeni su iznosi od 13.375 KM do 16.300 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Za izrazito nerazvijene opštine - Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Јezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići, dodijeljeni su iznosi od 13.640 KM od 16.300 KM.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o potrebi izgradnje i opremanja medicinskog kampusa u Banjaluci, koji podrazumijeva Medicinski fakultet, Centar za obrazovanje i istraživanja, Fakultet zdravstvene njege i Srednju medicinsku školu, te o sanaciji i rekonstrukciji objekata Maternitea i Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

"Vlada zadužuje Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da pokrenu inicijativu prema Evropskoj investicionoj banci za obezbjeđenje 100 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju tih objekata", navedeno je u saopštenju.