latinica  ћирилица
13/09/2018 |  15:39 ⇒ 15:45 | Autor: sputniknews.com

Udar "branitelja" na Milorada Pupovca

Udruženja veterana proizašlih iz takozvanog Domovinskog rata najavili su da će se odazvati protestu u Vukovaru, koji je najavio gradonačelnik Ivan Penava, zbog neriješenih pitanja ratnih zločina.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

Oni takođe zahtijevaju od lidera SDSS-a i poslanika u Saboru, Milorada Pupovca, da se izjasni o posljednjem ratu i vojno-policijskog akciji Oluja.

- Mi smo samo za istinu i neka pravosuđe to odradi - poručili su hrvatski veterani na konferenciji za novinare.

Oni traže i izjašnjavanje vlasti o tim pitanjima i posljednjim porukama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ako, kako su zaprijetili, ne žele da se "taj problem preseli na ulicu" i da se, "ne daj bože, ne bi desilo nešto što mi ne bi htjeli".

Veterani traže i tematsku sjednicu Sabora na ovu temu, preneo je portala 24sata.

Iako se premijer Andrej Plenković protivi održavanju vukovarskog protesta, poslanik vladajuće HDZ-a i predstavnik pripadnika specijalne policije Vinkovci-Vukovar, Stevo Culej, smatra da bi neko trebalo da odgovara za ratne zločine da bi Hrvatska, kako je rekao, mogla da krene naprijed u budućnost.

On kaže da razumije i podržava gradonačelnika Vukovara Penavu da se dođe do istine, te dodao da neprocesuiranjem zločina taj posao ostaje nasljednicima kao "sjeme zla" za neke buduće ratove i sukobe.

Culej je zamjerio hrvatskim zvaničnicima i zbog toga što, kako je rekao, samo osluškuju poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, za kojeg kaže da je četnik, te da ne reaguju samo zato što, kako kaže, ratni zločini nisu procesuirani, nestali nisu pronađeni, a ratna šteta nije naplaćena.

Njihova je želja, rekao je, da se Milorad Pupovac izjasni o napadima na "osnovne odredbe Ustava Republike Hrvatske, da je rat temelj moderne Republike Hrvatske i da se očituje o sporazumu o normalizaciji odnosa sa Hrvatskom iz 1996. godine".

Pupovcu je ponovo zamjereno što je na "Dan domovinske zahvalnosti" boravio u Bačkoj Palanci, gdje su Srbi obilježavali Dan sjećanja na žrtve u posljednjem ratu.

- Svojim odlaskom tamo je rekao koju politiku vodi, a nakon izjava predsjednika Republike Srbije, koji upoređuje bivšeg predsjednika s Hitlerom, a nas s nacistima, uputićemo predsjedniku Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika dopis da jasno iskažu stav o Domovinskom ratu, da se jasno izjasne o Oluji i da se jasno izjasne o politici Republike Srbije u novije vrijeme - rekao je Culej.