latinica  ћирилица
14/09/2018 |  10:13 | Autor: SRNA

Drecun: Odluka prištinskih vlasti destabilizuje razgovore o Kosmetu

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je danas da je odluka prištinskih vlasti o usvajanju prijedloge zakona o transformaciji takozvanih Bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku, usmjerena i ka destabilizaciji razgovora s Beogradom o rješavanju statusa Kosmeta.
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

"Taj potez pokazuje sve jaču nespremnost Prištine da se postigne konačan dogovor sa Beogradom i to svakako nanosi štetu i destabilizuje razgovore koji se obavljaju na planu konačnog rešavanja statusa Kosova i Metohije", rekao je Drecun.

On je naveo i da Priština očigledno ne odustaje od namjere da mimo volje, interesa i bezbjednosti srpskog naroda stvori oružanu silu koja je apsolutno suprotna Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, koja predviđ da samo Kfor može biti vojna formacija na Kosmetu.

"Imajući u vidu iskustvo sa prethodnicom tih takozvanih oružanih snaga Kosova, da bi one dodatno ugrozile međuetničke odnose koji izuzetno narušeni između Srba i Albanaca, bezbednost srpskog naroda i da svrha te formacije ne bi bila drugačija od one da bude uperena protiv srpskog naroda, eventualno za neke intervencije na severu Kosova", rekao je Drecun.

On je za Radio-televiziju Srbije naveo i da se ne smije zaboraviti da će ta formacija imati snage za brzo reagovanje.

"S druge strane, formiranje takve formacije svakako bi poremetilo uspostavljeni odnos ravnoteže snaga u regionu i bilo bi izvan sistema kontrole vojnih potencijala u regionu, koji je već uspostavljen", kaže Drecun.

On je ukazao i da onaj dio Zapada koji je priznao takozvano Kosovo kao državu insistira na tome da se moraju sprovesti propisane zakonske procedure.

"To znači da mora da se promeni ustav da bi se formirale takozvane oružane snage Kosova. Za promenu ustava neophodna je saglasnost srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu, a Srpska lista to neće dozvoliti", rekao je Drecun.

On je istakao da Priština može da promijeni organizacionu strukturu i da postavi tu formaciju kao klasičnu vojsku, ali da ne može da joj promijeni ime i da postanu oružane snage.

"Oni već imaju uspostavljenu organizaciono vojnu strukturu, već imaju planove za nabavku naoružanja, teškog naoružanja i raznih borbenih letelica, imaju obučen kadar, tu pripremu je obavio NATO. Vodeće zemlje NATO-a su dugo godina obučavale pripadnike te buduće formacije, sad je samo pitanje procedura", rekao je Drecun.

Vlada samoproglašenog Kosova usvojila je juče tri prijedloga zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane snage.