latinica  ћирилица
14/09/2018 |  12:54 ⇒ 16:15 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o realizaciji projekta izgradnje kaskada srednjih HE na rijeci Vrbas

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktor kompanije "Rakurs-inženjering" iz Sankt Peterburga Leonid Černigov potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas, čija je vrijednost 500 miliona evra.
Potpisan Ugovor - Foto: RTRS
Potpisan UgovorFoto: RTRS

Đokić je istakao da je realizacija navedenog projekta izuzetno važna za razvoj energetskog sektora Republike Srpske, jer je predviđena izgradnja četiri kaskadne hidroelektrane na rijeci Vrbas.

"Kada je riječ o projektu izgradnje kaskada srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas /Donji Vrbas/, planirana je izgradnja hidroelektrane Trn, instalisane snage 24,01 megavata sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 139,90 gigavat časova, a procjenjuje se da bi tokom gradnje na ovom objektu bilo angažovano 380 radnika", rekao je novinarima Đokić nakon potpisivanja sporazuma.

On je istakao da bi hidroelektrana Laktaši trebalo da ima instalisanu snagu od 16,18 megavata, prosječnu godišnju proizvodnju od 95,2 gigavat časova, a procjenjuje se da bi tokom gradnje na ovom objektu bilo angažovano 280 radnika.

"U hidroelektrani Kosjerevo, instalisana snaga bi bila 13,3 megavata, prosječna godišnja proizvodnja 102 gigavat časova, a procjenjuje se da bi tokom gradnje na ovom objektu bilo angažovano 220 radnika. Hiroelektrana Razboj imala bi instalisanu snagu 16,50 megavata, prosječnu godišnju proizvodnju 102,1 gigavat časova, a tokom gradnje na ovom objektu bilo bi angažovano 280 radnika", rekao je Đokić.

On je naveo da će izgradnjom biti obezbijeđena i zaštita zemljišta, te unapređena mogućnost bavljenja poljoprivredom.

Đokić je podsjetio da Republika Srpska ima uspješnu saradnju i sa ruskom oblasti Nižnji Novgorod, koja je ekonomski veoma moćna.

"Republika Srpska i Nižnji Novgorod su zainteresovani da sarađuju u oblasti privrede, obrazovanja, nauke i kulture. Kompanije iz ove ruske oblasti imaju interes da sarađuju sa nama i moguće je da njihova delegacija posjeti Banjaluku do kraja ovog mjeseca, a ako ne onda veoma skoro", kaže Đokić.

Černigov kaže da zna hidropotencijal rijeke Vrbas, te da je osnovni sadržaj današnjeg sporazuma istraživanje mogućnosti u izgradnji hidrocentrala u Republici Srpskoj.

"Zainteresovani smo za realizaciju ovog projekta. Sankt Peterburg nije samo grad kulture, nego i naučno-tehnički i inženjerijski centar", rekao je Černigov.

On je naglasio da je njegova kompanija spremna da uradi sve neophodne analize i da razmotri mogućnost pronalaska investitora, uključujući mogućnosti ruskog eksportnog centra.

"Dio sporazuma se odnosi i na inovacione tehnologije, s ciljem povećanja efikasnosti hidreoelektrana, ali i unapređenja bezbjednosti u njihovom radu", rekao je Černigov i napomenuo da je Sankt Petreburg spreman da pomogne u obuci inženjera iz Srpske.

Potpisivanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko.