latinica  ћирилица
14/09/2018 |  15:49 ⇒ 18:39 | Autor: SRNA

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara pristupio Konfederaciji sindikata

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Mirko Šerbedžija potpisao je danas ugovor u Banjaluci sa predsjednikom Konfederacije sindikata Republike Srpske Željkom Tepavčevićem o pristupanju ovog sindikata Konfederaciji.

Nakon potpisivanja ugovora, Šerbedžija je rekao na konferenciji za novinare da Strukovni sindikat, koji ima više od 1.500 članova pristupanjem Konfederaciji sindikata Republike Srpske ostvaruje odličnu startnu poziciju za pregovoranje sa resornim ministarstvom.

- Nastojaćemo da se izborimo za bolje uslove rada i bolji status medicinskih sestara i tehničara, te da im vratimo dostojanstvo koje im pripada u društvu - istakao je Šerbedžija.

Tepavčević je rekao da je Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara potpisivanjem ovog ugovora postao ravnopravni član Konfederacije sindikata Republike Srpske, koja trenutno ima oko 40.000 članova.

- Konfederacija poštuje autonomiju svakog člana, tako da će i Strukovni sindikat imati apsolutnu autonomiju u svom odlučivanju - istakao je Tepavčević.

On tvrdi da Savez sindikata Republike Srpske nema više članova od Konfederacije, zbog čega će pokrenuti pitanje utvrđivanja reprezentativnosti Saveza sindikata Republike Srpske.

- Јedini kriterijum i mjerilo za to može biti redovno uplaćivana članarina i to ćemo tražiti na uvid od Saveza sindikata Republike Srpske - rekao je Tepavčević.

On je zatražio da u ponedjeljak, 17. septembra, pod hitno bude održan sastanak Konfederacije sindikata Republike Srpske sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza Srpske i uprave preduzeća Željeznice Republike Srpske, kako bi se rješili dugogodišnji problemi u tom javnom preduzeću.

- Ukoliko ne dođe do ovog sastanka, Konfederacija sindikata Srpske pristupiće svim oblicima sindikalne borbe sa ciljem zaštite prava radnika u Željeznicama Republike Srpske ne isključujući mogućnost polučasovne obustave rada i izlaska na proteste - naveo je Tepavčević.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Božo Marić smatra da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske donijelo nezakonito rješenje o reprezentativnosti i potpisalo nezakonit posebni kolektivni ugovor sa Sindikatom lokalne samouprave, uprave i javnih službi Srpske pod istovjetnim tekstom koji je ispregovaro Sindikat uprave Republike Srpske.

Marić je najavio da će pravni zastupnici Konfederacije sindikata oboriti sva akta i rješenja o reprezentativnosti pomenutog sindikata i staviti van snage nezakonito potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave.