latinica  ћирилица
14/09/2018 |  16:35 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

U Bukviku kod Brčkog služen parastos stradalim Srbima

U Bukviku kod Brčkog služen je parastos i obilježena 26-a godišnjica od stradanja 69-ero Srba. Ubili su ih 14. i 15. septembra 1992. godine njihove komšije, muslimani i Hrvati, pripadnici tzv. Armije BiH.

Pripadnici tzv. Armije BiH ubili su 69-ero mještana Bukvika. Ivi Bašiću, zvjerski su mučili i ubili suprugu. 

"Moja supruga je ovdje uhvaćena i silovana. Od toga je preminula. Šta da vam kažem, niko odgovarao nije. Žalosno je", kaže Bašić. 

Uništeno je 1.197 srspkih kuća. Stanovništvo Bukvika zatvoreno je u 22 logora. Sistematski protjerno više od četiri hiljade Srba. Posebno vrijeđa posljednja presuda Suda BiH. 

"Posljednja je bila Mensuru Đakiću, i to po komandnoj odgovornosti, koji je osuđen na dvije godine. A Kajtazi je, gdje su dokazali - bile su izjave i sa druge strane, da je ubio Milku i Radojku Brestovački, ni to ne pije vode, on je oslobođen", rekao je Slobodan Mijatović iz MZ Bukvik.

Milan Purić, takođe iz MZ Bukvik, smatra da je takva presuda uvreda pravdi i uvreda srpskim žrtvama, a da je minimizovanje zločina, ustvari, ponovljeni zločin nad ovim stanovništvom i ovim žrtvama.

U Boračkoj organizaciji kažu da nema odgovora, zašto srpske žrtve nemaju ravnopravan tretman pred sudovima BiH, i to je činjenica. 

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, rekao je da tom prilikom upućuje poruku svima onima koji se bave ovim poslom, dakle, pravosudnim organima, da to, ili rade onako kako Zakon i Bog zapovijedaju ili bolje i časnije, da se povuku.

"Zločini koji imaju ovakav karakter, dakle 68 je stradalih u Bukviku... Ukoliko takav zločin zaslužuje svega dvije godine zatvora, onda tu nema riječi o pravdi", istakao je gradonačelnik distrikta Brčko Siniša Milić.

Tokom maja 2010. godine BORS-Brčko podnio je krivičnu prijavu protiv odgovornih za zločin nad Bukvičanima.