latinica  ћирилица
14/09/2018 |  16:40 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Na vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" položeni vijenci u znak sjećanja na poginule borce

Povodom 15-og septembra, Dana poginulih i nestalih boraca i civila Republike Srpske, na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu, položeni su vijenci i cvijeće u znak sjećanja na četiri i po hiljade poginulih boraca i nestalih lica sa područja Sarajevsko-romanijske regije. Parastos je služen u manastiru Svetog Đorđa na Ravnoj Romaniji.

"Mali Zejtinlik" je vječno počivalište 985 srpskih heroja, među njima dva brata Perse Plakalović. I sina je dala za Republiku Srpsku. Sahranjen je na drugom groblju.

Vinka Đurović od boli i tuge za sinom jedincem jedva govori. Imao je svega 19 godina, kada je zajedno s ocem poginuo na sarajevskom ratištu.

Sarajevsko-romanijska regija dala je ogromnu žrtvu za stvaranje Republike Srpske, 4.500 najboljih sinova, boraca i civila poginulo je braneći svoje domove, pravo na život. Zbog toga je obaveza lokalnih i republičke vlasti da vode brigu o porodicama poginulih i nestalih.

"Mi smo preko Zavoda za zapošljavanje i Vladinog programa zaposlili pripravnike iz te kategorije stanovništva, ali ostalo je mnogo starijih lica koje ćemo zajedno s Vladom adekvatno riješiti", rekao je načelnik opštine Pale Boško Јugović.
 
Republika Srpska traga za još 1.662 nestala srpska borca i civila, u spomen-kosturnicama u Banja Luci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju nalazi se 650 ekshumiranih, ali neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Porodice ističu da je sramno dug period 23 godine, a da se ne zna sudbina njihovih najmilijih.

"Nije nama kriv Amor Mašović, najlakše je njega okriviti, imamo li mehanizme da ga eliminišemo i da radimo posao, i pronađemo naše nestale, to je interes Republike Srpske", ističe predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Nerijetko se zaklinjemo u žrtvu poginulih u Otadžbinskom ratu, međutim plato na srpskom svetilištu "Malom Zejtinliku" i manastir Sokolica, gdje su upisana imena srpskih boraca sarajevsko-romanijske regije, ali i iz prethodnih ratova, danas je bio prazan, zapitajmo se zašto?!