latinica  ћирилица
14/09/2018 |  19:58 ⇒ 15/09/2018 | 08:04 | Autor: RTRS

I dalje stižu osude Ivanićevih primjedbi Srbiji

I danas brojna reagovanja na izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, da se Srbija ne treba miješati u izbore u Srpskoj. Srbija se nije miješala, niti miješa u izbore u Srpskoj i BiH, ocjenjuju analitičari. Smatraju da eventualno miješanje treba tražiti na drugoj adresi.

Ko se kome ne treba petljati u izbore – pridike Mladena Ivanića nisu ostale nezapažene u Srbiji.

"Volio bih da je takvu vrstu pridika držao nekima drugima koji se otvoreno miješaju u izbore u Republici Srpskoj", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko je to bila poruka zarad izborne kampanje koja se odvija u Srpskoj, mi se svakako nećemo miješati, niti imamo manir da se miješamo, ističe Branko Ružić iz Vlade Srbije, koja je zajedno sa Vučićem, ističe, veoma predana razvoju što dubljih specijalnih paralelnih veza sa Srpskom.

"Od 2014-te ako se ne varam, preko 21 miliona evra je Republika Srbija uložila u razne infrastrukturne projekte koje su kandidovale upravo jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj i naravno da tada nisam čuo da bilo kome tako nešto smeta", kaže Ružić.

I upravo zbog brojnih ulaganja Srbije, premijerka Srpske izjavu Mladena Ivanića, da Srbija ne treba da se miješa u izbore u Srpskoj, ocjenjuje bezobraznom.

"Kad Srbija ulaže u opštine Republike Srpske, onda je to za Ivanića i Vukotu Govedaricu miješanje u izbore, ali nije im miješanje u izbore kad strane ambasade 'upumpavaju' novac da bi se rušile institucije Republike Srpske ili kad tim novcem pomažu opoziciju i njihovu mašineriju da blate svoje političke protivnike", istakla je Cvijanovićeva.

Da se zvanična Srbija ne miješa u izbore u BiH i Srpskoj, ocjenjuju i analitičari.

"Ne znam zbog čega je Ivanić našao da Srbiju treba opomenuti da se ne miješa, koliko ja vidim, ona se ne miješa", rekao je bivši diplomata SR Јugoslavije Vladislav Јovanović.

Miroslav Lazanski, politički analitičar, ističe: "Mislim da se zapadni centri moći miješaju u izbore u BiH, što su Englezi poslali svoje stručnjake za propagandno-psihološki rat, zapadni centri se miješaju u izbore u BiH, time što su određenim medijima stigle vanredne donacije i novac upravo sad u ovo predizborno vrijeme, dakle, to miješanje, Srbija se nije miješala, niti se miješa".

Kao što se iznose netačne informacije o navodnom negativnom uticaju Rusije, sada se pokušava to učiniti sa pričom o miješanju Srbije u izborni proces, ocjenjuje Staša Košarac.

"Nikada nismo čuli reakciju Mladena Ivanića kada se napada Republika Srpska, nikada bije stao u odbranu Srpske. Nikada ga nismo čuli da se javno suprotstavio strancima koji se miješaju u unutrašnje prilike, a evo sada tamo gdje ne postoji miješanje u Republiku Srpsku, on pokušava da stvara tu vrstu teorije haosa", rekao je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kaže da je to loša poruka, koja je namijenjena vjerovatno bošnjačkom glasačkom tijelu, koje se vjerovatno motiviše na taj način kada neko šalje loše poruke Srbiji.

Naši sagovornici ističu da je razumljivo da u Srbiji postoji interes za izbore u Srpskoj, ali samo informativno, jer riječ je o jednom narodu, a da eventualno miješanje u izborni proces treba tražiti na drugoj adresi.