latinica  ћирилица
14/09/2018 |  20:58 ⇒ 22:14 | Autor: RTRS

Prva osuđujuća presuda za zločine nad Srbima u Podrinju, Arifoviću deset godina

Nakon 16 godina, Sud BiH izrekao je prvu osuđujuću presudu za zločine nad Srbima u Podrinju. Zbog ubistva srpskih civila iz Zalazja i Ratkovića, vojnik Nasera Orića - Izet Arifović osuđen je na 10 godina zatvora, a zbog skrnavljenja tijela ubijenih zarobljenika Suad Smajlović na 14 mjeseci. Amir Salihović oslobođen je za nezakonito hapšenje civila iz Zalazja i njihovo odvoženje u nepoznatom pravcu.

Mučna fotografija majke koja je prigrlila pronađene ostatke ubijenog sina obišla je svijet. 23-ogodišnjeg Živana Prodanovića horde Nasera Orića zarobile su u junu 92. u roditeljskom domu u Ratkovićima. Zvjerski mučile, a potom ubile. Egzekutor, i zvanično Izet Arifović Ćiza. I nije to osuđenom zločincu jedino dokazano ubistvo! Јoš dva, ruku vezana, o Petrovdanu na Zalazju zarobljena Srbina, ubio je pred policijskom stanicom u Srebrenici. Prethodno jednog ranio. U još jednog – pucao, no da li ga je, baš Arifović ili neko drugi, lišio života, vijeće, kažu, nije moglo sa sigurnošću da utvrdi.

"Pronašli" su spasonosnu konstrukciju – izvršio je Arifović povredu tjelesnog integriteta. I od danas, u evidenciji je nepravosnažno presuđenih zločinaca – 10 godina po blažem Krivičnom zakonu SFRЈ. I saborac mu, Suad Smajlović, takođe. Zbog iživljavanja nad tijelima ubijenih srpskih zarobljenika, po istom zakonu, dobio je kaznu od 14 mjeseci.

"Vijeće nije prihvatilo alibi optuženog Arifovića da je u inkriminisanom periodu bio teško ranjen i da se nije mogao kretati niti je prihvatilo tvrdnju Suada Smajlovića da pred zgradom policijske uprave u Srebrenici kritičnog dana nije bio", rekao je predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić.

A za dvogodišnjeg suđenja, na klupi za svjedoke koje je odbrana angažovala, smjenjivali su se Arifovićevi i Smajlovićevi instruisani ratni saborci – razni Hodžići, Mujanovići, Hadžiavdići... i ponavljali kako je "teško ranjen i nepokretan" Arifović, baš u vrijeme egzekucija, ležao u improvizovanoj ambulanti. Znali su i da se zabune – pa takvu ambulantu "presele" iz jedne u drugu kuću. Da li će sada krivično odgovarati zbog krivokletstva i lažnog svjedočenja, do nosilaca pravosudnih funkcija je!? 

"Vijeće je iskazu svjedoka O2 poklonilo vjeru nalazeći da je isti detaljno ubjedljiv, da nije protivan provedenim dokazima. Svjedok O2 je bio neposredni očevidac", dodaje Gluhajić.

I ništa neobično, da iskaz istog svjedoka, bar tako su u pokušaju da njega i postupajućeg tužioca Miroslava Јanjića - diskredituju, identitet nekažnjeno otkrivali pojedini sarajevski mediji, u sudskom procesu protiv Orića nije proglašen - "neubjedljivim".

A sudsko vijeće u oba predmeta u istom sastavu - samo je promijenjen predsjedavajući. I svjedok je, baš kao u ovom, i u predmetu "Orić" detaljno opisivao "komandantove" zločine. No "komandant" Orić je prvostepenom presudom oslobođen. U međuvremenu iz publike je "komandovao" advokatima Arifovićeve grupe. Umjesto njih danas je odgovarao i na pitanje o eventualnoj žalbi. I istu samo nagovijestio. 

Orić i Sabahudin Muhić će u ponedjeljak ponovo u optuženičke klupe. Nakon žalbe tužioca Јanjića i poništene prvostepene presude, počinje obnovljeno suđenje.

Tužilaštvo, ponovo žalbu najavljuje na oslobađajući dio i u ovom postupku. A do pravosnažne odluke, presuđeni zločinac iz Podrinja - Izet Arifović, slobodno, ali bez putnih isprava, odšetao je ka Tuzli. Tamošnjoj policiji moraće da se javlja svakog ponedjeljka. Prva osuđujuća presuda bh. pravosuđa za porodice srpskih žrtava iz Podrinja – slaba utjeha. Јer njih više od 3.200 i dalje čeka pravdu.