latinica  ћирилица
14/09/2018 |  21:15 | Autor: vecernjenovosti

Švajcarski list o gafovima hrvatske predsjednice

Bizarne izjave o bivšoj Јugoslaviji i izvinjenje Hrvatima nakon što je u Dubrovniku djeci poklonila čokoladice iz Srbije, pobrojani su na podužem spisku "blamaža" hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koje je objavio švajcrski list Tagesancajger, pod naslovom "Svi gafovi Kolinde Grabar Kitarović".

"Hrvatska predsjednica je ušla i u ofsajdu izjavama o socijalističkoj Јugoslaviji, čiji je dio bila Hrvatska do proglašenja nezavisnosti 1991. godine", podsjeća Tagesancajger, i u ironičnom tonu citira izjavu predsjednice da u bivšoj Јugoslaviji Hrvati nisu smjeli da se izjašnjavaju kao Hrvati, već da su morali da dolaze iz Hvatske.

Mnogi su se, navodi list, zapitali zašto predsjednica laže.

"Јugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda, kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsjednica. Svako je mogao da se izjasni o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna "Lijepa naša", a čak se i Tito izjasnio kao Hrvat u svom vjenčanom listu", navodi list, i podsjeća i da joj je jedan od prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka.

Navodi se da Kitarovićeva voli da sluša Marka Perkovića Tompsona, koji glorifikuje ustaštvo, a mediji ga nazivaju "bardom mržnje". List podsjeća kako se grlila sa znojavim i polugolim fudbalerima i zaključila da je EU primila pogrešne izbjeglice.

"Čitajte Krležu"

Kao naročito bizarne, list navodi tvrdnje hrvatske predsjednice da u bivšoj Јugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da je vlastima moralo da se prijavljuje unaprijed koliko će neko hljeba da pojede. List je Kolindi preporučio čitanje Miroslava Krleže, uz napomenu da je u bivšoj Јugoslaviji, još 1975. godine, bilo više od 80 različitih vrsta jogurta i sličnih mliječnih proizvoda.