latinica  ћирилица
14/09/2018 |  23:03 | Autor: BETA

Han poručio Makedoncima: Ako propustite dogovor, zaboravite EU!

Komesar EU za proširenje Јohans Han ocijenio da bi Makedoniji vrata EU mogla biti zatvorena decenijama, ako propusti mogućnost da prihvati dogovor sa Grčkom.

- Ako se sada ne iskoristi ova prilika, prilično sam siguran da će vrata EU biti zatvorena decenijama, ako ne i zauvijek - rekao je Han u intervjuu agenciji MIA pred posjetu Makedoniji, koja je najavljena za ponedjeljak.

On je rekao da da bi eventualno zatvaranje vrata EU Makedoniji dovelo do moguće izolacije zemlje i da bi bilo štetno za građane.

- Da...biće blokorana (ako ne bude dogovora sa Grčkom) i postoji rizik od izolacije... koja će definitivno da uspori ekonomski i socijalni razvoj zemlje - rekao je evropski komesar za proširenje.

Kako je istakao, predstojeću posjetu Makedoniji će iskoristiti da ponovo razgovara sa premijerom Zoranom Zaevom i liderom opzicije Hristijanom Mickoskim koje su koristi članstva u EU a koje su posljedice ako to nije moguće.

Ukoliko Makedonija ispuni postavljene uslove, uključujući uspješan referendum i promjenu imena u Sjeverna Makedonija, mogla bi da računa na početak pregovora sa EU sredinom 2019, rekao je Han.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, što je osnovni uslov za EU i NATO integracije.