latinica  ћирилица
14/09/2018 |  23:40 | Autor: sputniknews.com

Prva pobjeda Rusije u doping skandalu

Komitet za reviziju Svjetske antidoping agencije (VADA) preporučio je u petak Izvršnom komitetu te organizacije da vrati nadležnosti Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA).
Ruska antidoping agencija (foto:www.sbs.com.au) -
Ruska antidoping agencija (foto:www.sbs.com.au)

U maju je predsjednik Svjetske antidoping agencije Krejg Ridi nakon savjeta osnivača organizacije saopštio da je Komitet za reviziju dobio pismo od ruskih sportskih vlasti koje bi moglo da predstavlja napredak u procesu obnavljanja ovlašćenja Ruske antidoping agencije.

Komitet je ocijenio da se u tom pismu "u priličnoj mjeri priznaju problemi" otkriveni u Rusiji, što je u skladu s prvim od dva kriterijuma za obnavljanje RUSADA.

Što se tiče drugog kriterijuma (pristup podacima i testovima iz Moskovske antidoping laboratorije), Komitet za reviziju smatra da je dovoljna obaveza da se Svjetskoj antidoping agenciji omogući da pošalje svog nezavisnog eksperta, uz precizan rok koji će utvrditi Izvršni komitet.

"Izvršni komitet će u punoj mjeri razmotriti tu preporuku na savjetovanju 20. septembra. Svjetska antidoping agencija obično ne saopštava preporuke Komiteta za usaglašavanje dok ih ne razmotri Izvršni komitet, ali u ovom slučaju je agencija odlučila da to učini imajući u vidu nivo interesovanja za taj slučaj i količinu spekulacija", navedeno je u tekstu.

U saopštenju se dodaje da, otkako je u novembru 2015. godine Svjetska antidoping agencija objavila da RUSADA ne poštuje kodeks, Agencija i ruske vlasti su intezivno radili na obnavljanju pouzdanog antidoping programa u Rusiji i da su se u ruskom antidoping sistemu dogodile značajne promjene.

U četvrtak je novinar Bi-Bi-Sija Den Roan objavio na svojoj stranici na Tviteru dokumente iz kojih slijedi da je Komitet za reviziju navodno odlučio da preporuči Izvršnom komitetu Svjetske antidoping agencije da ne obnavlja prava RUSADA.

U petak je zamjenica generalnog direktora Ruske antidoping agencija Margarita Pahnocka izjavila da je RUSADA ispunila sve preporuke Komiteta za reviziju.