latinica  ћирилица
15/09/2018 |  13:11 | Autor: SRNA

Vučić: Јačanje političke i ekonomske saradnje sa Indijom i međusobna podrška

Srbija i Indija će da jačaju političku i ekonomsku saradnju i prijateljstvo i nastaviće da se podržavaju u svim ključnim državnim pitanjima u UN i u drugim međunarodnim organizacijama, rekli su danas u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Indije Venkaj Naidu.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Reč je o našem istinskom i iskrenom prijatelju i verujem da ćemo u budućnosti u interesu oba naroda i zemlje uspeti da obezbedimo još bolju saradnju", rekao je Vučić i podsjetio da se navršava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Indije.

Vučić je, nakon sastanka sa Naiduom, zahvalio Indiji na jasnoj i čistoj odluci da podrži teritorijalni integritet Srbije.

"Mi prijatelje cenimo i poštujemo, nikome se ne dodvoravamo, vodimo svoju nezavisnu politiku čuvanja slobode i suvereniteta naše srpske otadžbine", rekao je Vučić.

On je naglasio da, u skladu sa tim, Indija može da računa na podršku Srbije u brojnim međunarodnim tijelima, organizacijama i institucijama, uključujući Savjet bezbjednosti i Generalnu skupštinu UN.

"Možete da računate na našu podršku i naš glas, baš kao što smo mi uvek mogli da računamo na podršku Indije kada su u pitanju i očuvanje naše teritorijalne celovitosti i vitalni interesi Srbije", istakao je Vučić.

On je čestitao Indiji na izvanrednim impresivnim ekonomskim rezultatima, te napomenuo da je Indija po stopi rasta uvijek među prve dvije ili tri zemlje.

"Indija je zemlja koja se dramatično menja na bolje, koja je uspela da promeni, ne samo pogled Azije, nego i celog sveta ka sebi. Mi smo mnogo srećni što su naši indijski prijatelji u mnogo čemu uspeli", rekao je Vučić.

Vučić je podvukao važnost razvoja ekonomskih odnosa Srbije i Indije, navodeći da dostignuta trgovinska razmjena od 200 miliona dolara mora neuporedivo biti veća.

On je rekao da je Srbija ukinula vize za građane Indije, te da se nada da će biti uspostavljen vazdušni saobraćaj između Beograd i Delhija i Beograda i Mumbaja.

Vučić je dodao da je na sastanku bilo riječi i o generičkim lijekovima, o saradnji u farmaciji i poljoprivredi, te da Srbija mnogo očekuje od indijskih investitora u oblasti digitalizacije, softvera i dodatnoj industrijalizaciji Srbije.

"Siguran sam da će i naši investitori biti zainteresovaniji za ulaganja u Indiju. Ovo su prvi konkretni dogovori, ali će iz godine u godinu biti vidljivi pomaci u našoj saradnji", rekao je Vučić.

On je zahvalio indijskom zvaničniku što je u razgovoru sa njim o globalnim pitanjima razumio kako da Srbiju još stabilnije postavi u svijetu.

"Hvala vam što ste Srbiju primetili na mapi sveta, a mi ćemo se postarati da ljudi Indije još više zavole Srbiju", istakao je Vučić.

Naidu je naglasio da je svoju prvu posjetu Evropi započeo baš u Srbiji, te istakao da Indija želi da ima bližu saradnju sa Srbijim i da nastavlja da podržava teritorijalni integritet Srbije i da nema promjene stava po tom pitanju.

On je rekao da Indija i Srbija imaju istorijske i specijalne odnose kao suosnivači Pokreta nesvrstanih, zasnovane na uzajamnom povjerenju, razumijevanju i podršci kada je riječ o pitanjima suštinskog interesa, te da se planira partnerstvo Srbije i Indije u brojnim sektorima.

Naidu je podsjetio da ova posjeta ima poseban značaj, jer ove godine Srbija i Indija slave 70 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, te da je srećan što su pošte dvije države tim povodom pustile u opticaj markice sa likovima srpskog naučnika Nikole Tesle i indijskog duhovnog vođe Svamija Vivekande.

On je istakao da je imao opširne razgovore sa Vučićem o svim važnim temama kao i globalnim i regionalnim pitanjima i da su izrazili posvećenost da rade na proširenju bilateralne saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, odbrane, nauke i tehnologije.

Naidu je pozdravio potpisivanje dva sporazuma u oblasti bilja i vazdušnog saobraćaja i uspostavljanje direktnih veza Srbije i Indije u budućnosti.

"Srećan sam što je Vučić izrazio podršku Indiji u UN i drugim međunarodnim forumima. Možda je Srbija mala po veličini, ali je visoka i ima visokog lidera, i siguran sam da će da se vine u visine i priključi procesu razvoja koji se odvija svuda", rekao je Naidu.