latinica  ћирилица
15/09/2018 |  13:22 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Podrška zahtjevu da Institut za nestala lica BiH bude ukinut (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da podržava zahtjev porodica nestalih iz Srpske da bude ukinut Institut za nestala lica BiH, jer je u funkciji sprečavanja istine o stradanju Srba.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Institut za nestala lica BiH nije trebalo ni formirati. Podržavam u potpunosti zahtjev porodica nestalih iz Republike Srpske, jer je ovaj institu formiran nasiljem", rekao je Dodik novinarima u Šargovcu kod Banjaluke.

On je naveo da Iinstitut za nestala lica BiH ništa nije uradio u pronalaženju nestalih Srba.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je opravdano da sva aktivnost koja se odnosi na traženje nestalih lica bude ukinuta na nivou BiH i da bude vraćena na republički nivo, jer je identifikovan minimalan broj srpskih žratava.

"Razgovaramo u okviru Centra za istraživanje rata i organizacija za traženje nestalih o ovome, odnosno da ponovo bude formirano tijelo koje će se baviti traženjem nestalih. U Sarajevu imamo aposlutnu opstrukciju u procesu traženja nestalih i selekciju, što znači da su radili na tome da budu identifikovane bošnjačke žrtve", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Šargovcu kod Banjaluke.

Ona je navela da je identifikovan minimalan broj srpskih žrtvava iz čega se vidi kakav je omjer u traženju nestalih.

"I u proceduralnom smislu u Institutu za nestala lica BiH je haos, a odnosi se na imenovanje lica. Ne poštuje se uloga Republike Srpske kada se biraju ljudi u Upravni odbor i na čelo Instituta. Međunarodna pomoć koja je davana ovom institutu je problematična,jer rezultati nisu ni približni, a što se tiče stranaca - oni su bili politički obojeni, umjesto neutralni i da su podržavali pravilan rad", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je vršen pritisak na Republiku Srpsku od kongresmena i stranaca da bi se reklo gdje je tijelo bošnjačkog generala.

"Prijećeno je sankcijama, sva čuda su rađena, Institut za nestala lica je tvrdio da ne zna gdje je to tijelo, a na kraju je nađeno u Federaciji BiH. Postoje pokazatelji da ima mnogih koji su učestvovali u sakrivanju tijela, a da bi bio vršen pritisak na Srpsku", zaključila je Cvijanovićeva.

U Republci Srpskoj danas se obilježava Dan nestalih i poginulih u odbrambeno - otadžbinskom ratu.