latinica  ћирилица
15/09/2018 |  13:41 | Autor: SRNA

Zarif: Evropa treba da neutrališe posljedice sankcija

Evropa treba da reaguje kako bi neutralisala posljedice odluke Amerike da istupi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i osigurala svoje dugoročne ekonomske interese, rekao je danas šef iranske diplomatije Mohamed DŽavad Zarif.
Muhamed DŽavad Zarif ,iranski ministar spoljnih poslova (foto: www.aktuelno.net) - Foto: RTRS
Muhamed DŽavad Zarif ,iranski ministar spoljnih poslova (foto: www.aktuelno.net)Foto: RTRS

Zarif je za njemački dnevnik "Špigl" rekao da bi Iran, u slučaju da sporazum sa svjetskim silama bude ugrožen zbog postupaka Amerikanaca i pasivnosti Evropljana, mogao da smanji obim sprovođenja sporazuma i pojača svoje aktivnosti oko obogaćivanja uranijuma.

"Evropljani i drugi potpisnici sporazuma moraju da djeluju kako bi umanjili posljedice američkih sankcija", rekao je Zarif, navodeći da je paket mjera koji je predložila Evropa važan korak koji sada treba biti sproveden u djelo.

Zvaničnici EU protiv su odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da povuče SAD iz sporazuma sa Iranom i pokušavaju da pronađu načine za spas dogovora.

Njemačka je juče saopštila da razmatra mogućnost uspostavljanja sistema plaćanja sa evropskom partnerima koji će omogućiti poslovne transakcije sa Iranom nakon što na snagu stupe sankcije SAD.

Međutim, njemački zvaničnici priznaju da taj sistem ne može spriječiti da veće kompanije koje zavise od izvoza u SAD izbjegnu sankcije Vašingtona ukoliko nastave sa prodajom svojih proizvoda Iranu.

Zarif je naglasio da je najveći prioritet Teherana da nastavi sa prodajom određene količine nafte širom svijeta i da od toga ima prihod.