latinica  ћирилица
15/09/2018 |  14:57 | Autor: SRNA

Istočna Ilidža - "Dani meda i ljekovitog bilja"

U Istočnoj Ilidži danas je otvorena dvodnevna manifestacija "Dani meda i ljekovitog bilja" u okviru koje je svoje proizvode izložilo više od 20 pčelara i proizvođača meda iz Republike Srpske i Srbije.
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock) -
Limun i med (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Organizator festivala i šef restorana "Kula" Igor Јanković izjavio je Srni da su izlagači stigli iz Republike Srpske i jedan iz Srbije.

On je podsjetio da je prošle godine u istom ambijentu održan prvi festival vina i gastronomije, koji je bio dobro posjećen, što je bio motiv da se nešto slično organizuje i ove godine.

"Izlagači su iz Trebinja, Bileće, Nevesinja, Ugljevika, Rudog, Višegrada i sa Pala. Zadovoljni smo odzivom i nadam se da će festival meda i ljekovitog bilja u Istočnom Sarajevu u narednom periodu doživjeti puni procvat i da će olakšati povezivanje proizvođača i potrošača, kao i poslovnih subjekata ove regije", istakao je Јanković.

On je dodao da je za sutra u okviru manifestacije planirano i predavanje Novaka Đurića iz Bijeljine o apiterapiji.

Pčelar iz Trebinja Srđan Sparavalo naglasio je da je ponuda raznovrsna i izdvojio med od kadulje po čemu je Hercegovina čuvena.

"Kada je riječ o medu, ova godina je za razliku od prošle bila dosta bolja. Prosjek je nekih 13 do 14 kilograma po pčelinjem društvu, što je za Trebinje solidno", istakao je Sparavalo i dodao da cijena meda po kilogramu iznosi 18 KM.

Desanka Govedarica iz Nevesinja rekla je da je zadovoljna organizacijom festivala meda i ljekovitog bilja u Istočnoj Ilidži i naglasila da se posjetioci uglavnom informišu, a manje kupuju domaće proizvode, iako je ponuda bogata i raznovrsna.