latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:25 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Prijedor dobija šesti mural

Prijedor će ovih dana dobiti novi, šesti mural, koji će biti do sada najveća vizuelna atrakacija u okviru projekta „Prijedor – grad murala“. Muralom pod nazivom „Gejm on“, autora akademskog slikara Ljubiše Pušca iz Omarske kod Prijedora, pobjednikom Međunarodnog konkursa za umjetnike „Paola de Maninkor“, biće oslikane terase stambene zgrade na ulazu u centar Prijedora.

Sve koji dolaze u Prijedor, ubuduće će „pozdravljati“ novi, atraktivni mural, oslikan na terasama zgrade na ulazu u Prijedor. Mural pod nazivom „Gejm on“, autora Prijedorčanina Ljubiše Pušca, inspirisan je kultnom video igricom „Super Mario“.

"Uspomene i nostalgija su odredili izbor teme murala `Super Mario`, nešto što smo u djetinjstvu manje-više imali svi priliku da upoznamo kroz kultnu igricu", kaže Pušac.

Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedora i član žirija ističe da će se ovaj mural moži tumačiti na više načina, zavisno od udaljenosti.

"Kada budete daleko on će imati dekorativnu ulogu, a kada se približite moći ćete da uživate u nekim sjećanjima na djetinjstvo", naglasio je Eremić.

Proteklih godina u Prijedoru je nastalo pet murala. Zbog atraktivnosti, ubrzo su postali gradska kulturna, turistička i vizuelna atrakacija.

"Prijedor je grad murala, ali i likovnih umjetnika, slikara, tako da zaista kombinujući tradiciju grada vezano za slikarstvo i mnoge akademske slikare koji su potekli iz grada Prijedora, ova priča o muralima se potpuno uklopila", istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Ovo je jedini ovakav projekat u Јugoistočnoj Evropi i ima za cilj brendiranje Prijedora kao grada slikara i murala. Novi mural biće oslikan u narednih desetak dana, zavisno od vremenskih uslova.