latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:37 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Rogatica: Održan 54. poljoprivredni sajam

Na tradicionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu u Rogatici ove godine okupilo se 100 poljoprivrednih proizvođača i uzgajivača stoke iz gornjo-drinske i sarajevsko-romanijske regije. Predstavili su ovogodišnje domete svoga rada.

Po 54. put u Rogatici na jednom mjestu našli su se uzgajivači stoke, voća, povrća, žitarica, prerađivači mlijeka, pčelari... Okupili su se na najvećoj regionalnoj poljoprivrednoj smotri 14 opština gornjodrinskog i sarajevsko-romanijskog područja. Dodijeljene su i novčane nagrade u ukupnom iznosu od 24.550 KM.

U oblasti govedarstva ocjenjivane su junice starije od godinu dana, steone junice i krave proizvođača koji uzgajaju najmanje tri priplodna grla. Nagrađeno je 19 od 39 izlagača koji su predstavili 72 grla.

U ovčarstvu su ocjenjivana 32 stočara koji su izložili 270 grla u 53 kolekcije.

Koze je izložilo devet poljoprivrednih gazdinstava sa 75 grla, dok je 20 izlagača predstavilo 29 grla.

Tradicionalne domaće proizvode predstavila su 33 izlagača, proizvode iz kućne radinosti osam, dok je rukotvorine ovog kraja predstavilo 11 izlagača.

Opština Rogatica različitim stimulativnim mjerama želi da unaprijedi kako tradicionalni poljoprivredni sajam tako i proizvođače i uzgajivače u svim sferama poljoiprivredne proizvodnje.

Milorad Јagodić, načelnik Rogatice istakao je zajednički cilj ovih 14 opština da kroz proizvodnju dođu i do kvaliteta i do brojnosti i zainteresovanosti da se proizvodnja poveća.