latinica  ћирилица
15/09/2018 |  15:59 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Obilježeno 26 godina od osnivanja vlaseničkog Јurišnog odreda VRS

U Vlasenici je obilježeno 26 godina od osnivanja vlaseničkog Јurišnog odreda Vojske Republike Srpske. Kroz Odred je prošlo oko 700 boraca i oni su jedan od simbola borbe za slobodu svog naroda i otadžbine.

Na svom ratnom putu, stradala su 33 borca Јurišnog odreda Vojske Republike Srpske. Svojim životom i tijelom, vlasenički borci branili su svoj narod, rodni kraj i Republiku Srpsku, poručio je načelnik opštine Vlasenica i svojevremeno komandant Јurišnog odreda Miroslav Kraljević.

"Sigurno je ostavila pečat u istoriji, jer ta jedinica i mnoge druge nisu dozvolile da se desi ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu gdje je srpski narod bukvalno odvođen na klanje i ubijanje na najgori mogući način", rekao je Kraljević.

Za zasluge u proteklom ratu, predsjednik Srpske Milorad Dodik odlikovao je Odred sa Karađorđevom zvijezdom drugog reda. Odlikovanje je uručio narodni poslanik Radovan Višković.

"Ti ljudi su radili časno, vojnički, profesionalno svoj posao koji su trebali u to vrijeme da rade. Isključivo su branili srpski narod i srpsku teritoriju", naglasio je Višković.

Na vlaseničkom boračkom groblju osveštana je i spomen-kosturnica posvećena Srbima iz Rašića gaja stradalim tokom Drugog svjetskog rata.