latinica  ћирилица
15/09/2018 |  21:25 ⇒ 21:45 | Autor: SRNA

I.Sarajevo -održana revija narodnih nošnji Srba iz BiH i regiona

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je održana revija originalnih narodnih nošnji Srba iz BiH i regiona, na kojoj se predstavilo šest kolekcionara sa 40 narodnih nošnji.
Revija originalnih narodnih nošnji Srba iz BiH i regiona - Foto: RTRS
Revija originalnih narodnih nošnji Srba iz BiH i regionaFoto: RTRS

Predstavila su se tri kolekcionara iz Republike Srpske, dva iz Beograda i jedan iz Novog Sada.

Predsjednik Omladinskog udruženja "Aksiom" iz Istočnog Sarajeva Goran Kovačević, koji je organizator revije, izjavio je da su se opredijelili da organizuju ovakvu manifestaciju po uzoru na slične koje se održavaju u Srbiji i Hrvatskoj.

On je napomenuo da su revije vrlo interesantne, zapažene i posjećene, te da se na njima predstavljaju originali narodnih nošnji koji su izuzetno kvalitetni.

"Riječ je o kolekcionarima koji se ovim poslom bave iz hobija. Osnovni motiv je da skrenemo pažnju na očuvanje materijalne kulturne baštine. Smatramo da imamo šta da pokažemo, da treba to da baštinimo i da gradimo ozbiljnu priču o toj temi, kao što to rade evropske zemlje", istakao je Kovačević.

On je rekao da se udruženje bavi radom sa mladima i da djeluje u oblasti kulture i dodao da se najviše bavi istraživanjem folklornog nasljeđa Srba u BiH, te da su dosadašnji rezultati rada objavljeni u dvije knjige.

"`Folklorno nasljeđe Srba iz Bradine`, koja je objavljena 2016. godine i ove godine smo objavili knjigu `Život i tradicija Srba na Vlašiću`. Trenutno radimo na pripremi kataloga narodnih nošnji Sarajevskog polja", naveo je Kovačević.

Marko Radović, koji je rođen u Sarajevu, a trenutno živi u Beogradu, već desetak godina se bavi istraživanjem i sakupljanjem narodnih nošnji, a večeras je predstavio šest originalnih kompleta.

"Dugo godina sam igrao folklor, interesovao sam se za narodnu nošnju rodnog kraja. Pokušavao sam da nađem nešto kroz literaturu pa sam počeo da prikupljam informacije i da istražujem. Imam primjerke originalne narodne nošnje iz svih srpskih krajeva, od Dalmacije, BiH, Crne Gore, Srbije i trenutno kolekcija broji nekoliko stotina eksponata", rekao je Radović.

On je istakao da do eksponata najčešće dolazi otkupom, razmjenom sa poznanicima, koji se na sličan način bave ovim poslom, i da nešto dobije i na poklon.

"Nezgodno je kod narodne nošnje što se rijetko i teško pronalazi komplet, uglavnom se skuplja iz delova, komad po komad, i tako se formira celina. Bitno je da se puno detalja uskladi da bi se komplet mogao na pravi način prezentovati, kao što je slučaj sa ovom revijom", zaključio je Radović.

Reviji narodnih nošnji danas je prethodio defile učesnika ulicama Istočnog Sarajeva.