latinica  ћирилица
16/09/2018 |  12:10 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

U Banskom dvoru promovisan Karajlićev roman "Solunska 28"

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora promovisan je roman "Solunska 28", autora Neleta Karajlića. Roman predestavlja prvi dio trilogije koja govori o "prećutanoj istoriji Evrope" s početka 20-og vijeka, koja očekuje Prvi svjetski rat, a da to ni sama ne zna.

Roman "Solunska 28" je priča o jednoj beogradskoj kući u Solunskoj ulici, na Dorćolu u Beogradu, izgrađenoj s kraja 19. vijeka, o kući koja je dijelila sudbinu cijelog Beograda i prošla sve ono što se dešavalo u 20. vijeku: ratove, promjene društvenih sistema, promjene sistema vrijednosti, način razmišljanja.

"`Solunska 28` je fikcija i pored toga što je to priča o kući koju je de fakto izgradio moj pradjed. Lukavo sam je podijelio na tri dijela jer se nisam mogao izboriti sa preko hiljadu stranica stogodišnje istorije jedne kuće", rekao je autor nele Karajlić.

On je naglasio da je prvi dio iz štampe izašao prije tri mjeseca u izdanju beogradske "Lagune" i prati događaje do 1918. godine i prvu generaciju ljudi koji su tu kuću izgradili.

Goran Latinović iz "Pozitivnih snaga Srpske", uz čiju je saradnju i održana promocija, istakao je da će ovaj pokret i dalje nastaviti sa promocijama zanimljivih knjiga i organizovanjem pozorišnih predstava i koncerata i svega onoga, kako je naglasio, što bi moglo da podigne kulturni život u Srpskoj.

Roman "Solunska 28", čiji je prvi tiraž rasprodat u rekordnom roku. Drugi dio trilogije pojaviće se u izdanju Lagune 2019, a treći 2020. godine.