latinica  ћирилица
16/09/2018 |  14:46 ⇒ 15:00 | Autor: SRNA

Kipčoge oborio svjetski rekord u maratonu!

Kenijac Eliud Kipčoge oborio je danas svjetski rekord u maratonu istrčavši u Berlinu 42,195 kilometra za dva sata, jednu minutu i 40 sekundi.

Kenijac je oborio zvanični svjetski rekord u maratonu za velikih 78 sekundi.

Riječ je o zvaničnom rekordu koji je upisan u listu Međunarodne asocijacije atletskih federacija /IAAF/, koji je Kipčoge oborio na današnjem 45. berlinskom Be-em-ve maratonu.

Nezvanični rekord takođe drži Kipčoge, koji je u Italiji u maju prošle godine istrčao maraton za dva sata i 25 sekundi pri pokušaju da se pod idealnim uslovima istrči dužina maratona za ispod dva sata.

Ovaj rekord nije priznat, jer je Kenijac trčao u kontrolisanim uslovima na stazi Monca za trke "formule jedan" u Milanu, u organizaciji kompanije "Najk".

"Nedostaje mi riječi da opišem kako se sada osjećam. Nije bilo lako, ali bio sam spreman istrčati svoju najbolju utrku. Radio sam naporno u Keniji, trenirao jako dobro", rekao je novi svjetski rekorder nakon trke.

Kipčoge je ujedno i aktuelni olimpijski pobjednik iz Rija u maratonu, ali ima i olimpijsko srebro i bronzu na 5.000 metara, svjetsko zlato i srebro na 5.000 metara, te je slavio na slavnim maratonima u Londonu, Berlinu, Čikagu.