latinica  ћирилица
16/09/2018 |  15:31 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Bratunac: Građani pokrenuli peticiju za smanjenje plata odbornicima

Grupa građana pod nazivom "Snaga naroda Bratunac" pokrenula je peticiju kako bi se prepolovila primanja odbornika u lokalnom parlamentu. Da bi se ova inicijativa stavila na dnevni red, potrebno je, kako su istakli, prikupiti oko 950 potpisa.

Zarade lokalnih političara, odbornika i funkcionera u Bratuncu su ogromne. Paušali, naknade u komisijama, nerijetko duple funkcije, koštaju Bratunčane gotovo polovinu opštinskog budžeta.

Svaka ušteda je dobro došla - kažu građani ove nerazvijene opštine.

Ideja ovih mladih ljudi jeste da se, kako kažu, uštedi novac u opštinskoj kasi i da se preusmjeri za sport i kulturu, ali i druge oblasti.

"Ta ušteda na godišnjem nivou bi iznosila nekih 100.000 maraka", kaže inicijator peticije Predrag Milić.

Odbornici ne žele govoriti o ovoj temi, predsjednik SO Ćazim Јusupović već nekoliko puta je izbjegao stati pred kameru, ali i staviti ovu inicijativu na razmatranje na skupštinskom kolegijumu.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović kaže da nema ništa protiv ušteda ali, dodaje, ovo nije način.

"Primanja koja imaju odbornici i funkcioneri ne rješavaju se na ovakav način, da bi se napravile uštede, mora se pronaći zakonsko rješenje", rekao je Mlađenović.

Inicijativa će biti upućena na protokol SO Bratunac, nakon čega bi prijedlog za smenjenje odborničkog paušala koji iznosi 450 maraka trebalo da se nađe na dnevnom redu lokalne skupštine.