latinica  ћирилица
16/09/2018 |  15:46 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Trebinje: Pomoć majkama poginulih i suprugama umrlih boraca

Grad Trebinje pomoći će majkama poginulih boraca i suprugama umrlih boraca. Majkama će se adaptirati stambene jedinice, a suprugama umrlih boraca biće dodijeljena određena novčana sredstva. Iznos novčanih sredstava zavisiće od toga da li su zaposlene ili ne, ili penzioneri.

Јelena i Miloš Kuribak roditelji su poginulog borca Nikole. Život je izgubio 1992. godine na teritoriji Mostara. Imao je nepunih 25 godina.

Јelena i Miloš sa mlađom kćerkom izbjegli su u Nevesinje, potom u Trebinje. Od novca koji su imali kupili su temelje započete kuće i izgradili stan, onoliko koliko je bilo dovoljno da se smjeste.

Neuslovno i nedostojno, pogotovo porodice koja je za svoju državu dala najvrednije - život svog sina. Odluku gradske vlasti u Trebinju pozdravljaju.

Pomoć su tražili, kažu, godinama. Ne mnogo. Tek onoliko koliko je potrebno da žive u toplom, uslovnom domu. Do sada niko ih se nije sjetio.

Porodica Kuribak jedna je od tridesetak porodica koje su obuhvaćene odlukom gradske uprave Trebinja o pomoći prilikom adaptacije stambenih jedinica majkama poginulih boraca na području grada.

Iz gradskog budžeta za ovu svrhu biće izdvojeno 100.000 KM. Komisija koju je imenovao gradonačelnik grada, obišla je i ustanovila koje su to najneophodnije popravke.

"Komisija ima obavezu da sačini prijedlog i gradonačelniku predloži obim adaptacije svih stambenih jedinica, nakon toga će se ići u realizaciju ovog programa. Mi smo svjesni činjenice, da kada su u pitanju majke poginulih boraca, sasvim je sigurno da tuga majke koja je izgubila sina neće nikada biti ugašena, ali upravo zato postoji obaveza zajednice da brine o njima i da im omogući dostojanstven život u starijim danima, upravo to sa ovim programom gradska uprava i čini", rekao je načelnik Odjeljenja Petar Vlatković.

Osim majki poginulih boraca gradska uprava Trebinja, poručuju, novčano će pomoći i suprugama umrlih boraca u ovom gradu. Iznos novčane pomoći zavisiće od toga da li su supruge umrlih boraca nezaposlene, zaposlene ili penzioneri.

Na području Trebinja je 1.150 umrlih boraca. Njihove porodice u većem broju žive u veoma teškim uslovima.