latinica  ћирилица
16/09/2018 |  19:02 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Djeca čiji je autobus učestvovao u saobraćajnoj nesreći stigla kućama

Rano jutros doputovali su učenici i profesori Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža", koji su prije dva dana tokom ekskurzije na autoputu u Italiji doživjeli saobraćajnu nesreću.

Pod stresom su zbog nemilog događaja u kome je smrtno stradao suvozač autobusa, dok su 23 učenika, dva profesora, vodič i vozač povrijeđeni. Nakon svega i ogorčenje roditelja i đaka. Nesreća se kažu nije mogla izbjeći, ali jeste jučerašnje višesatno čekanje svih, radi kvara na jednom od autobusa.

Potresan susret djece i roditelja, od nesreće je prošlo tek 48 časova, nedovoljno da se potisnu ružne slike. Većina njih još nije spremna da svjedoči o nemilom događaju. Maja je bila pribrana i već par minuta nakon nesreće, javila je roditeljima za nesreću, ali i da su svi prošli sa lakšim povredama.

"Mogu reći da smo svi bili u šoku, da niko nije znao šta se zapravo desilo i da je to baš razlog što smo svi bili smireni. Јednostavno, vozač je sam izjavio da je naša smirenost njemu pomogla da razbije prednje staklo, da izađe da možemo disati, jer se autobusom odjednom počeo širiti smrad, miris benzina", kaže Maja Todorović, učenica SŠC "Istočna Ilidža".

Maja se ne sjeća ko im je otvorio vrata autobusa, vozač ili policija. Kaže da su tek su nakon izlaska iz autobusa bili svjesni šta se dogodilo. Policija i hitne medicinske službe su ih zbrinuli, ali pored njih nikog poznatog. Vodič i oba profesora zbog povreda prevezeni u bolnicu.

"U trenutku nesreće najbliži autobus bio je 150 kilometara daleko, doktor i direktorica u tom autobusu. Dok su nas hospitovali, oni su već bili na sljedećem odredištu", istakla je Maja.

Osim što zamjeraju razdvajanje autobusa djeca i roditelji ne razumiju, zašto se tek poslije nesreće shvatilo da ne traba da ostanu okupljeni, pa su i povrijeđena djeca, na benzinskoj pumpi nadomak Trsta, satima iščekivala da se otkloni kvar na jednom od autobusa. Direktorica Branka Kovačević kaže da je procjenjeno, zbog brige i uznemirenosti roditelja najbolje je da se vrate zajedno.

"Želim da kažem da je ekskurzija realizovana u potpunosti u skladu sa pravilnikom o izvođenju ekskurzije. I, ono što je veoma bitno to je da je škola naravno spremna da ima sastanak sa roditeljima učenika i da razgovara o svim pitanjima vezanim za realizaciju ekskurzije i naravno, nesrećni događaj na ekskurziji", ističe Branka Kovačević, direktorica SŠC "Istočna Ilidža".

Majina majka, Aleksandra Todorović iznosi i lične zamjerke. Pitala je, kaže direktoricu zašto i povrijeđena djeca čekaju da se otkloni kvar.

"Direktorica medijima izjavljuje da se vraćaju, a oni četiri sata stoje. Prošle godine učenici banjalučke ekskurzije, kad je zapaljen autobus, odmah su se vratili kući", kaže Aleksandra.

Maja priča da se direktorica izderala na nju, te da je rekla da njena mama neosnovano histeriše.

Saznajemo da Aleksandra, koja se prva medijima obratila sa informacijom da među djecom nema ozbiljnije povrijeđenih, nije jedini nezadovoljan roditelj. Pojedini čak najavljuju tužbu.

"Ne najavljujem ništa. Јa samo znam da su roditelji razgovarali međusobnmo da će potražiti pravnu pomoć i da neće sjediti skrštenih ruku", ističe Aleksandra Todorović.

Nezvanično saznajemo, vozača autobusa italijanska policija oslobodila je od odgovornosti i da tragaju za vozačem kamiona koji je nakon što je uzrokovao nesreću pobjegao s lica mjesta. Nesreće se događaju, svjesni su i djeca i roditelji. Trebaće vremena, ali valjda će i ružne slike biti potisnute lijepim uspomenama sa zajedničkog maturantskog putovanja.