latinica  ћирилица
17/09/2018 |  10:27 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

"Mačak u čizmama" pred publikom u Subotici

Dječije pozorište Republike Srpske izvešće danas u Subotici predstavu "Mačak u čizmama", u okviru 25. Međunarodnog festivala pozorišta za decu na kojem učestvuju teatri iz 12 zemalja.
Predstava - Foto: RTRS
PredstavaFoto: RTRS

Ovu nadaleko poznatu bajku Šarla Peroa, bugarski reditelj Todor Valov postavio je na scenu Dječijeg pozorišta Srpske u formi grotesknog kabarea, koji ima za cilj da nasmije i provocira, ali i ismijava ljudsku glupost, lakomislenost, sujetu, potkupljivost i želju za intrigama, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Srpske.

Јubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici svečano je otvoren juče i trajaće do petka, 21. septembra.

U okviru takmičarskog programa ovog festivala učestvovaće maštovite i uzbudljive predstave za djecu iz cijelog svijeta – njih 14 iz 12 zemalja, te će se osim pozorišta iz Srpske, subotičkoj publici predstaviti i teatri iz Poljske, Velike Britanije, Srbije, Turske, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Brazila, Crne Gore, Austrije i Mađarske.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri koji čine istaknuti svjetski pozorišni umjetnici i stručnjaci - danski glumac, upravnik razvojnog centra dramskih umjetnosti za djecu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade Henrik Kohler, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac Đula Urban, kao i srpska glumica, profesor i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja Festivala biće posvećen kineskom pozorištu za djecu i u okviru njega će biti upriličena izložba i dvije predstave u izvođenju teatara iz Kine.