latinica  ћирилица
17/09/2018 |  11:01 | Autor: SRNA

Uskoro portal sa svim procedurama za početak poslovanja u Srpskoj

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske uskoro će promovisati portal čija je suština da se na jednom mjestu mogu naći sve procedure neophodne za početak poslovanja u Srpskoj u bilo kojoj djelatnosti, najavio je u intervjuu za Srnu resorni ministar Zlatan Klokić.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

- Na primjer, ako neko želi da otvori zubarsku ordinaciju, na tom portalu može naći sve - od prvog do posljednjeg koraka potrebnog da bi se započelo poslovanje. Raspodijeljene su sve djelatnosti i navedene su sve institucije koje je potrebno obići za početak poslovanja - pojasnio je Klokić, zahvalivši svim donatorima koji su omogućili da se uspostavi ovaj protal.

Govoreći o osnivanju firme "na klik", Klokić je naveo da su donesena odgovarajuća zakonska rješenja za stvaranje pretpostavki za onlajn registraciju ili e-registraciju i u toku sljedeće godine se može očekivati primjena ovog modela.

- To je nastavak reforme registracije poslovnih subjekata koju realizujemo od 2013. godine, kada smo smanjili broj dana potrebnih za registraciju firme, potom smanjili broj procedura, a sada ćemo omogućiti da se kompanije u Srpskoj mogu registrovati od kuće - istakao je Klokić.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu se povećava broj novoregistrovanih privrednih društava sa stranim kapitalom, tako da sada u Srpskoj postoji 125 novoregistrovanih takvih firmi.

Klokić je ukazao na brojne pogodnosti za ulaganje u Republiku Srpsku - prirodni resursi, liberalizovana trgovina, stimulativna poreska politika, povoljan tretman za strane investitore, koji su u istom rangu kao i domaći, te geostrateški položaj Srpske.

Govoreći o odgovaranju na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Klokić je naglasio da je Vlada Republike Srpske verifikovala svih 655 pitanja još u prošlom mjesecu, čime je posao Srpske završen.

- Potrebno je da i ostali nivoi vlasti u BiH odgovore na isto i da putem radnih tijela u okviru mehanizma koordinacije usaglasimo te odgovore, prevedemo ih i pošaljemo Evropskoj komisiji kao odgovor - rekao je Klokić.

On je naveo da je kroz proces usklađivanja zakonodavstva sa pravnim nasljeđem EU i pravnim aktima Savjeta Evrope od 2007. godine, kada je ova obaveza uvedena, prošlo više od 2.800 zakonskih i podzakonskih akata.

- Svake godine, Vlada Srpske usvaja akcioni plan usklađivanja našeg zakonodavstva sa EU, a od 2012. godine i svi strateški dokumenti prolaze ovaj proces i do sada je kroz njega prošlo oko 115 strateških dokumenata i u formi nacrta i u formi prijedloga - napomenuo je Klokić.

Kada je riječ o projektima sertifikacije, koji je značajan za lokalne zajednice jer se tako podiže nivo njihove konkurentnosti, Klokić je rekao da je Ministarstvo podržalo taj projekat i da je sada nosilac projekta Privredna komora Srpske.

- Veoma je bitno da se vidi spremnost lokalnih zajednica da prihvate investitore ne samo strane, već i domaće, te da se vidi koliko su one u službi investitora. Da bi lokalna zajednica dobila sertifikat potrebno je da ispuni veoma stroge standarde. Mnoge lokalne zajednice su to ispunile, a neke su i u procesu resertifikacije, kao što su gradovi Banjaluka, Prijedor i Bijeljina - kaže Klokić.