latinica  ћирилица
17/09/2018 |  11:16 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Han: Održati standarde novinarstva u svim medijima

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Јohanes Han rekao je danas na otvaranju Medijskih dana Balkana u Skoplju da standardi novinarsta moraju da se održe u svim medijima, jer su kvalitetni mediji potrebni, kao i obrazovni potrošači koji prave razliku između odgovornog novinarstva i lažnih vijesti.
Јohanes Han - Foto: RTRS
Јohanes HanFoto: RTRS

"Do promjena može doći ako se ostvare uslovi za slobodu medija. Sami mediji imaju odgovornost da poštuju standarde i da ne služe političkoj radikalizaciji", istakao je Han u uvodnom obraćanju na konferenciji koja je okupila više od 300 učesnika.

On je naglasio da nasilje prema novinarima još nije iskorijenjeno, podsjećajući na više slučajeva napada na novinare i ocijenivši to kao neprihvatljivo.

Han je poručio da je od ogromnog značaja da budu pronađeni počinici nasilja, te napomenuo da sloboda medija ne može postojati bez nezavisnog i funkcionalnog pravosuđa.

"U Strategiji za zapadni Balkan podvukli smo i značaj medijskih sloboda. Neće biti pristupanja EU ukoliko su ugrožene medijske slobode i bezbjednost novinara. To mora de se poštuje na održiv način", rekao je Han u Skoplju i poručio da mediji mogu da doprinesu pomirenju, ali da je važno i sprovođenje zakona.

Han je ocijenio da mora biti investirano više konkretne finansijske pomoći da bi se stvorili novi modeli poslovanja i da bude više medijskih start-ap firmi.

On je podsjetio da će za dvije nedjelje u Makedoniji biti održan "krucijalni referendum" o promjeni naziva zemlje, te pozvao građane da učestvuju na referendumu.

"Svaki glas je važan i od odlučujućeg značaja", naveo je Han i naglasio da je ovaj skup za medije zakazan mnogo prije nego što je zakazano održavanje referenduma u Makedoniji.

Makedonski premijer Zoran Zaev upozorio je da lažne vijesti podrivaju vladavinu prava i povjerenje, i usmjerene su na diskreditovanje ljudi.

"Malo poznajemo medije u zemljama regiona", istakao je Zaev i dodao da je objektivno izvještavanje ključno za razvoj demokratije, a da profesionalci treba da definišu norme u svom poslu.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir rekao je na otvaranju skupa da je od jula 2017. godine, kada je stupio na ovu dužnost, više od 40 puta intervenisao u različitim slučajevima, ali je naglasio da je učinjen napredak u proteklih deset godina.

"Mediji su čuvari demokratije", rekao je Desir i naglasio da novinare i dalje napadaju zbog njihovih izvještavanja.

On je podsjetio na napad na crnogorsku novinarku Oliveru Lakić i istakao da je to trebalo da zastraši kolege, što nije izolovan slučaj.

"Prije nekoliko nedjelja je došlo do atentata na novinara u Albaniji, onda je prebijen novinar u BiH, ne smijemo zaboraviti da ima slučajeva ubistava novinara u regionu koji nisu riješeni", rekao je Desir i poručio da nekažnjivost ne treba da postoji u demokratijama nego da počinioci nasilja prema novinarima treba da budu kažnjeni, a bezbjednost novinara da bude jedan od prioriteta.

Desir je rekao da svi zaposleni treba da budu birani na osnovu profesionalnih prioriteta, a ne stranačke pripadnosti, da treba podići profesionalne standarde, kao i da novinari i javnost budu uključeni u samoregulaciju.

"Treba se fokusirati na kvalitet, a ne na brzinu izvještavanja. Mediji treba da jačaju kredibilitet, provjeravajući činjenice", naveo je Desir.

Evropska komisija je ove godine organizovala Medijske dane Balkana u Skoplju, dok je prošle godine prvi ovakav skup održan u Tirani.