latinica  ћирилица
18/09/2018 |  11:25 | Autor: SRNA

Škrebić: Povećati proizvodnju zarad nastupa na ruskom tržištu

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da će najavljeno otvaranje kancelarije Srpske u Sankt Peterburgu biti novi podstrek privrednom povezivanju dvije zemlje, pri čemu Srpska mora nastojati da poveća proizvodnju da bi iskoristila šansu na ogromnom ruskom tržištu.
Dragutin Škrebić - Foto: pressonline.rs
Dragutin ŠkrebićFoto: pressonline.rs

"To ogromno tržište sigurno može progutati naše proizvode, ali, uz povećanje proizvodnje, moramo se bolje organizovati, više raditi i podići privredu kako bismo imali šta ponuditi tržištu Rusije. Dakle, dobro je da imamo jednu takvu kancelariju kako bismo uvezali naše privrede, a što kasnije mora dati neke rezultate", rekao je Srni Škrebić.

On je naveo da je ogromnom ruskom tržištu potrebna različita roba, te da bi se akcenat mogao staviti i na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i oblast Sankt Peterburga.

"Stalno pričamo o voću koje izvozimo u Rusiju... I tu proizvodnju moramo povećati, jer sve to voće, na primjer, Moskva može da pojede za jedan dan", rekao je Škrebić.

Iz Udruženja voćara Srpske početkom godine su naveli da se u Republici godišnje proizvede voća vrijednosti 225 miliona KM, od čega se 30 do 40 odsto izveze za Rusiju.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da će kancelarija Srpske u Sankt Peterburgu biti u potpunosti u funkciji krajem ovog mjeseca ili, eventualno, početkom oktobra.

"U toku je renoviranje prostora koji je dobijen za te namjene od vlasti Sankt Peterburga i očekujemo da kancelarija funkcioniše već od oktobra", naveo je Klokić.