latinica  ћирилица
18/09/2018 |  11:54 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Vučić se sastao sa Si Đinpingom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom, nakon čega je uslijedio sastanak delegacija dvije zemlje.
Aleksandar Vučić i Si Đinping - Foto: Screenshot
Aleksandar Vučić i Si ĐinpingFoto: Screenshot

Si je poželio dobrodošlicu Vučiću i rekao da predsjednika Srbije smatra dobrim prijateljem i partnerom Kine koji se iskreno zalaže za razvijanje saradnje, što veoma cijeni.

Govoreći o prethodnim susretima i prvom sastanku Inicijative "Јedan pojas, jedan put" na kojem su počeli najintenzivniju saradnju, Si je rekao da je danas, u trenutku velikih promjena i potresa na međunarodnoj sceni, razvijanje saradnje od izuzetnog značaja, javila je Radio-televizija Srbije.

Vučić je rekao da Srbija i Kina gaje prijateljske i bliske odnose i da nastoji da tako bude nastavljeno, kao i da predsjednika Kine smatra prijateljem.

On je istakao da dvije zemlje realizuju niz važnih ekonomskih projekata, navodeći da je od Sija na sastancima naučio da od inicijative "Јedan pojas, jedan put", nema korist samo Kina, već sve zemlje na tom putu.

"Srbija ubira mnoge plodove projekta `Јedan pojas, jedan put`, koji je pokrenuo predsednik Kine", rekao je Vučić.

Nakon sastanka, Vučić i Si će prisustvovati potpisivanju dva bilateralna sporazuma - okvirnog sporazuma Vlade Srbije i Kine o obezbjeđivanju koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovora o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu - dionica od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj Potoka.

Vučić je u nedjelju, 16. septembra, doputovao u višednevnu posjetu Kini, gdje je juče razgovarao sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka.

Nekoliko vrijednih sporazuma potpisano je juče, među kojima i o investicijama u grad Zrenjanin i sporazum sa kompanijom "Ziđin", koja bi u Rudarsko-topioničarski basen "Bor" trebalo da uloži gotovo milijardu i po dolara.