latinica  ћирилица
18/09/2018 |  12:24 | Autor: SRNA

Grabovac: Opstrukcija ekshumacija Srba ubijenih tokom rata

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac izjavio je da Institut za nestala lica i Tužilaštvo BiH opstruišu ekshumacije srpskih žrtava rata na području Broda i Posavine.
Marko Grabovac - Foto: RTRS
Marko GrabovacFoto: RTRS

Komentarišući za sutra najavljenu ekshumaciju u Brodu i Derventi u kojima se traga za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, Grabovac smatra neprihvatljivim da Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH imaju selektivan pristup u ekshumacijama i identifikacijama u BiH.

"Porodice srpskih žrtava rata iz Republike Srpske uzalud godinama čekaju na ekshumacije srpskih masovnih i pojedinačnih grobnica na području Posavine uprkos velikom broju zahtjeva za ekshumacijama koje su proslijeđene Tužilaštvu BiH", rekao je Grabovac Srni.

Grabovac, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, rekao je da je očekivao da će Institut za nestala lica BiH sutra započeti ekshumacije na području Broda i Posavine, tražeći žrtve proteklog rata bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Neprihvatljivo je da nema ekshumacija srpskih žrtava rata na području Posavine gdje su hrvatsko-muslimanske snage tokom proteklog rata počinile stravične zločine nad Srbima i da za te zločine niko nije procesuiran", kaže Grabovac.

Grabovac je naveo da se samo na području Broda traga za više od 40 srpskih žrtava.

U mjestu Grk na lokaciji starog Fudbalskog igrališta u Brodu sutra će početi ekshumacija u kojoj se traga za posmrtnim ostacima jednog pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, potvrdila je Srni portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić.