latinica  ћирилица
18/09/2018 |  12:35 | Autor: SRNA

Propao pokušaj Mehmedagića da ozakoni 120.000 KM troškova reprezentacije

Pokušaj direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića da ozakoni prijedlog o troškovima reprezentacije te agencije u iznosu od čak 120.000 KM je propao jer to nije prihvaćeno na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH.
OBA BiH - Foto: RTRS
OBA BiHFoto: RTRS

Iz dokumenata koji su u posjedu Srne, a koje je potpisao Mehmedagić, vidi se da je on Savjetu ministara podnio inicijativu za donošenje Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korišćenju sredstava za reprezentaciju.

Taj Mehmedagićev prijedlog prethodno je podržao i Izvršni obavještajni odbor zaključkom donesenim na sjednici održanoj 18. jula, koji je takođe u posjedu Srne. Na čelu tog odbora je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

"Donošenjem tog pravilnika OBA bi se odobrilo povećanje sredstava za reprezentaciju sa sadašnjih 60.000 na 120.000 maraka. Važećim Pravilnikom Agenciji je odobreno 60.000 maraka za potrebe reprezentacije na godišnjem nivou, što se pokazalo kao nedovoljno za troškove međunarodne saradnje OBA", napisao je Mehmedagić u inicijativi.

Mehmedagić to pravda "rastućim trendom saradnje" koji je, kako navodi, "pokazao da je iznos od 60.000 maraka nedovoljan za finansiranje kontakata rukovodstva OBA i Kancelarije za saradnju sa partnerskim službama, međunarodnim organizacijama te domaćim službama i institucijama".

On navodi da se "u uslovima globalizacije, terorizma, organizovanog kriminala i drugih vrsta prijetnji saradnja nameće kao potreba u ostvarivanju bezbjednosne politike svake pojedinačne zemlje, pa tako i BiH".

"Kako se saradnja odvija po principu reciprociteta, OBA samim tim preuzima na sebe određene troškove pri realizaciji tih aktivnosti /hotelski smještaj, troškovi putovanja, izrada materijala za sastanke, ugostiteljske usluge.../", tvrdi Mehmedagić.

Direktor OBA je čak naveo i da "OBA pri tome strogo vodi računa o racionalizaciji troškova", ali da, kako je napisao, "povećana međunarodna aktivnost uslovljena povećanim brojem prijetnji i izazova podrazumijeva saradnju sa sve većim brojem partnera, što dovodi do povećanih troškova OBA".

Pravilnikom o korišćenju sredstava za reprezentaciju i do sada je bilo određeno da OBA od svih agencija BiH ima najveći budžet za reprezentaciju u iznosu od 60.000 maraka.

Prema tom pravilniku, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, Granična policija i Uprava za indirektno porezivanje BiH za reprezentaciju na raspolaganju imaju po 35.000 maraka.

Najveće godišnje reprezentacije imaju Ministarstvo inostranih poslova - u iznosu 500.000 KM, Ministarstvo odbrane sa Oružanim snagama 330.000 i Predsjedništvo BiH u iznosu 150.000 maraka.