latinica  ћирилица
18/09/2018 |  14:05 | Autor: SRNA

Majkić: Agencija nikome nije polagala račune o korištenju budžetskog novca

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da Obavještajno-bezbjednosna agencija ni do sada nikome nije polagala račune o korištenju budžetskog novca, te da njen direktor Osman Mehmedagić koristi priliku, s obzirom da je agencija ostala bez parlamentarnog nadzora, da pokreće određene akcije u vezi sa načinom finansiranja.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Majkićeva kaže da u tom pravcu ide njegov pokušaj da neposredno pred izbore poveća troškove reprezentacije ove institucije na 120.000 KM, računajući da niko u Savjetu ministara neće praviti probleme i da će kolegijalno učiniti usluge jedni drugima.

"Za ovu agenciju je specifično da ni do sada nikome nikada nije polagala račune o korištenju budžetskog novca. Čak ni kada je riječ o institucijama koje su zadužene za finansijsku kontrolu, poput Kancelarije za reviziju institucija BiH koja se ni do sada nije izjašnjavala, niti je davala revizorsko mišljenje o stanju finansijskih računa u OBA i poštivanju zakona u vezi sa korištenjem javnog novca", ističe Majkićeva.

Ona dodaje da je očito da institucije BiH ne propuštaju šansu da na različite načine, često potpuno neopravdano, nađu sredstava na koja inače nemaju pravo i nisu u skladu sa postojećim pravilnicima.

Pokušaj direktora OBA Osmana Mehmedagića da ozakoni prijedlog o troškovima reprezentacije ove agencije u iznosu od čak 120.000 KM je propao, jer to nije prihvaćeno na posljednjoj sjednici Savjeta ministara.

Iz dokumenata koji su u posjedu Srne, a koje je potpisao Mehmedagić, vidi se da je on Savjetu ministara podnio inicijativu za donošenje pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju sredstava za reprezentaciju.

Taj Mehmedagićev prijedlog prethodno je podržao i Izvršni obavještajni odbor zaključkom donesenim na sjednici 18. jula, koji je takođe u posjedu Srne.

Na čelu tog odbora je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

"Donošenjem tog pravilnika, OBA bi se odobrilo povećanje sredstava za reprezentaciju sa sadašnjih 60.000 na 120.000 KM. Važećim Pravilnikom Agenciji je odobreno 60.000 KM za potrebe reprezentacije na godišnjem nivou, što se pokazalo kao nedovoljno za troškove međunarodne saradnje OBA", napisao je Mehmedagić u inicijativi.

Mehmedagić to pravda "rastućim trendom saradnje" koji je, kako navodi, "pokazao da je iznos od 60.000 KM nedovoljan za finansiranje kontakata rukovodstva OBA i Kancelarije za saradnju sa partnerskim službama, međunarodnim organizacijama te domaćim službama i institucijama".

On navodi da se "u uslovima globalizacije, terorizma, organizovanog kriminala i drugih vrsta prijetnji saradnja nameće kao potreba u ostvarivanju bezbjednosne politike svake pojedinačne zemlje, pa tako i BiH".

"Kako se saradnja odvija po principu reciprociteta, OBA samim tim preuzima na sebe određene troškove pri realizaciji tih aktivnosti /hotelski smještaj, troškovi putovanja, izrada materijala za sastanke, ugostiteljske usluge.../", tvrdi Mehmedagić.

Pravilnikom o korištenju sredstava za reprezentaciju i do sada je bilo određeno da OBA od svih agencija BiH ima najveći budžet za reprezentaciju u iznosu od 60.000 KM.

Prema tom pravilniku, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, Granična policija i Uprava za indirektno porezivanje BiH za reprezentaciju na raspolaganju imaju po 35.000 KM.

Najveće godišnje reprezentacije imaju Ministarstvo inostranih poslova 500.000 KM, Ministarstvo odbrane sa Oružanim snagama 330.000 KM i Predsjedništvo BiH 150.000 KM.