latinica  ћирилица
18/09/2018 |  15:13 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Razmjena Srpske sa Njemačkom - 379 miliona maraka

Ove godine Republika Srpska ostvarila je razmjenu sa Njemačkom od 379 miliona maraka, ili 8,7 odsto od ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene.

Radi unapređenja saradnje, Privredna komora Republike Srpske održala je informativni susret s predstavništvom njemačke privrede u BiH.

Fabrika mašina "Јelšingrad" svoje proizvode izvozi u Holandiju, Italiju, Njemačku i Austriju. Povećati obim izvoza na njemačko tržište, osnovni je cilj preduzeća, dok je u planu i otvaranje 100 novih radnih mjesta. 

"Mi smo inače firma koja radi velike čelične zavarene konstrukcije. Uglavnom, nešto što ne radi niko u BiH. I sama kompleksnost proizvod, a mi mislimo da nam je to velika šansa", rekao je direktor fabrike "Јelšingrad" Gradiška Dragoslav Banjac.

Republika Srpska i sa skromnim privrednim rezultatim ima odličnu saradnju sa Njemačkom. Najviše se izvozi namještaj, proizvodi drvoprerade, dijelovi za obuću, lijekovi, ali postoji i veliki potencijal izvoza proizvoda metalnog sektora.

"Mi vidimo ogroman potencijal imajući u vidu da najviše uvozimo automobie da u saradnji naših kompanija iz nemalnog sektora kao i dobavljačkog sektora industrija. Njemačka će nam uvijek biti veoma važan partner", naglasila je direktorka Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić.

Trenutno je u BiH registrovano 250 privredniih subjekata iz Njemačke, a u planu je, unapređenjem saradnje, povećati broj njemačkih firmi na ovom prostoru. 

"Njemački privrednici na ovim područijima vide interes za angažovanje zbog toga što su proizvodni troškovi mnogo niži nego u zapadnim evropskim zemljama, ali u BiH još postoji i određeni nivo stručne radne snage", izjavio je direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Sven Rosten Rothof.

S perspektivom saradnje danas se upoznalo 50 privrednika iz Srpske i FBiH koji su predstavili svoje projekte.