latinica  ћирилица
18/09/2018 |  17:29 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Govor mržnje pojedinih opozicionih funkcionera - njihov glavni alat u kampanji

Govor mržnje pojedinih opozicionih funkcionera u Republici Srpskoj postao je njihov glavni alat u predizbornoj kampanji, ocjena je dijela stručne javnosti u Srpskoj i Srbiji.

Vrijeđanje predaka premijerke Željke Cvijanović i uvlačenje njene djece u dnevno-politička prepucavanja, podsjeća ih na već viđen scenario u regionu kada su tamošnje predsjedničke kandidate dovodili u vezu sa "ustaškim" i albanskim korijenima. Šta god da je - prešla se "crvena linija", i prema ocjeni mnogih, ovo je "najprljavija" postdejtonska predizborna kampanja.

"Udarite mene ako smijete i možete, ali ostavite moju djecu i pretke na miru" - pvako je jedan od predsjedničkih kandidata u Srbiji, ne tako davno, odgovorio političkim protivnicima, koji su, u nedostatku ideja, istrčali na teren ličnih uvreda i optužbi koristeći tehniku laganja, diskvalifikacije, prljavštine. Srpski analitičari povlače paralelu sa kampanjom u Republici Srpskoj i "blaćenju" premijerke Željke Cvijanović. Aleksandar Pavić primjećuje nelogičnost opozicione politike. Konstatuje da neko ko vodi "proustašku" politiku ne može graditi mostove sa Rusijom i Kinom.

"Da li bi to radio neko ko je vodio proustašku politiku? A, ko sarađuje sa nastavljačima i nasljednicima Handžar divizije, ko sarađuje sa njima?", upitao je politički analitičar Aleksandar Pavić.

Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović objašnjava da se "prljava" kampanje koristi u situacijama kada već imate favorita, jer druga strana nema šta da ponudi. Ističe da je premijerka Cvijanović svoju sposobnost dokazala rezultatima u dva mandata

"Što se tiče njenog patriotizma, ona je uz Dodika mnogo puta pokazala svoj patriotizam i potvrdila nacionalno opredjeljenje", istakao je Kecmanović.

Uvlačanjem porodice u predizbornu kampanju SDS se vratio svojim korijenima, kaže Rajko Vasić i podsjeća na prve predratne višestranačke izbore kada su koristili istu matricu. 

"Oni pokušavaju da skrenu pažnju i sa SNSD-a i sa političkih tema. Pokušavaju da uzburkaju javnost lažima koje će se proširiti Republikom Srpskom", smatra Vasić.

Banjalukom se još jutros proširila vijest da je na bilbordu premijerke Željke Cvijanović ispisana riječ "ubice". Mještani banjalučkog naselja Lazarevo s gnušanjem komentarišu natpis.

"Lazarevo je doživjelo strašne poplave. Premijerka je bila prva koja je hodala Lazarevom i sve obilazila. Niko to od ovog poštenog naroda nije učinio. Postoji specijalizovna ekipa. Nije isključeno da to večeras neće uraditi na drugom mjestu", naglasio je predsjednik rejona Lazarevo (SNSD) Milenko Savičić.

Publicista Radovan Kalabić upozorava da se sve izvodi po principu DŽina Šarpa, oca obojenih revolucija, a sve s jednim ciljem - rušenjem Milorada Dodika i njegovog SNSD-a. Pozadina je uvlačenje u NATO, a Dodika vide kao glavnu prepreku ka Alijansi. 

Publicista kaže i da su ruska diplomatija, kineske investicije i pobjeda Dodika na izborima u Republici Srpskoj tri noćne more Zapada na Balkanu. Zbog toga se, tvrdi, i poseže za lažima, podvalama i prevarama.