latinica  ћирилица
18/09/2018 |  18:00 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Vučić: Dogovoren nastavak kineske podrške

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Pekingu s predsjednikom Kine Si Đinpingom. Dogovoren je nastavak kineske podrške teritorijalnoj cjelovitosti Srbije i velike investicije u energetske i infrastrukturne objekte.

Vučić je kineskom kolegi zahvalio na prethodnim ulaganjima, koja su doprinijela da Srbija postane jedna od najbrže rastućih privreda u Evropi.

Na sastanku srpskog i kineskog predsjednika dogovoreno je da kompanija "Ciđin" u RTB Bor uloži milijardu i po dolara. Potpisani su sporazumi o ulaganju u Zrenjanin i izgradnji saobraćajnica na širem području Beograda.

“Predsjednik Si je istakao industrijsku zonu, izgradnju te zone i dolazak velikih kineskih kompanija u Srbiju. Sutra ćemo sjediti sa najmoćnijim kineskim kompanijama sa kojima godinama nismo mogli ni da se sretnemo", rekao je Vučić.

Vučić je otkrio da je tokom razgovora kineskog kolegu, prije nego što je dobio toliko željeni potvrdan odgovor, triput zamolio da ponovo posjeti Srbiju.

"Predsjednik Si je rekao da ko toliko puta, tako često kuca na vrata, ta vrata se na kraju i otvore. Tako da se upornost i trud uvijek na kraju isplate", dodao je predsjednik Srbije

Na sastanku je bilo riječi i o mogućem zajedničkom ulaganju Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u informacione tehnologije Srbije.

To bi, kaže Vučić, srpskim inženjerima omogućilo dobro plaćene poslove, Srbiji veći priliv u budžet, a kineskim i arapskim kompanijama dodatni prodor na evropsko tržište.